1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kolumbia

Kolumbiassa mielenosoitukset jatkuneet toista viikkoa, väkivaltaisuuksissa kuollut ainakin 24

Mieltä osoitettiin jo kahdeksatta päivää putkeen. Maan turvallisuusjoukot ovat tukahduttaneet mielenosoituksia väkivaltaisesti. Keskiviikkona kuolleista 18 oli ammuttu kuoliaaksi.

Yhdistyneet kansakunnat, Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat tuominneet Kolumbian mielenosoittajiin kohdistuneen väkivallan. Kuva: Juan Barreto / AFP

Kolumbiassa tuhannet ihmiset lähtivät keskiviikkona jälleen kaduille osoittamaan mieltään presidentti Ivan Duquen hallintoa vastaan. Mieltä osoitettiin jo kahdeksatta päivää putkeen.

Maan turvallisuusjoukot ovat tukahduttaneet mielenosoituksia väkivaltaisesti.

Bogotan keskustassa mellakkapoliisi ampui mielenosoittajia kyynelkaasulla. Osa mielenosoittajista oli yrittänyt ilmeisesti päästä Kolumbian parlamenttitaloon.

Virallisten lukujen mukaan väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin 24 ihmistä, joista 18 on ammuttu kuoliaaksi.

Lisäksi yli 800 ihmisen kerrotaan haavoittuneen ja 89:n kadonneen. Tarkat lukumäärät kuitenkin vaihtelevat, ja esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Tembloresin mukaan yhteensä 37 ihmistä olisi kuollut.

Toimittajat ilman rajoja puolestaan kertoo, että 76 toimittajaa on pahoinpidelty. Turvallisuusjoukkojen kerrotaan vahingoittaneen heistä kymmentä.

Presidentin neuvonantajan Miguel Caballosin mukaan hallinnon on määrä tavata mielenosoittajien edustajia ensi viikolla.

Alun perin mielenosoitukset olivat opposition koolle kutsumia, ja niiden oli tarkoitus vastustaa verouudistussuunnitelmia.

Mielenosoitukset on kuitenkin jatkuneet, ja niissä vaaditaan nyt köyhyyden poistamista ylipäätään, perustulon takaamista kansalaisille ja mellakkapoliisi ESMAD:n lakkauttamista.

Yhdistyneet kansakunnat, Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat tuominneet Kolumbian mielenosoittajiin kohdistuneen väkivallan. Niiden mukaan Kolumbian turvallisuusviranomaisten käyttämä väkivalta on ollut liiallista.

Lue myös:

Kolumbiassa mielenosoitusten määrä jatkua tänään, väkivaltaisuuksia pelätään – presidentti toivoo kansallista dialogia

Kolumbian talousministeri eroaa, maan hallitus veti viikonloppuna pois kiistellyn verouudistuksen – uudistusta vastustavissa protesteissa on kuollut ainakin 19