1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Siivoustalkoot

Yhteiset siivoustalkoot kestävät Rovaniemellä koko toukokuun – sponsorit tarjoavat jätesäkit ja roskapihditkin saa lainaksi

Kun kaupunkilaisilta kysyttiin taannoin, mikä tekisi Rovaniemestä paremman paikan elää, moni ehdotti siivoustalkoita.

Lumien sulaminen paljastaa talven aikana kaduille heitetyt roskat ja koirien jätökset. Sotkua taklataan yhteisillä siivoustalkoilla. Kuva: Mia Sivula / Yle

Rovaniemellä järjestetään toukokuussa koko kaupungin yhteiset siivoustalkoot. Talkoiden teemanimi on Siivotaan yhdessä.

Siivoustalkoisiin voi osallistua keräämällä roskia yksin tai ystävän kanssa tai järjestämällä omalla porukalla siivoustempauksen. Siivoustalkoot kestävät koko toukokuun ajan.

Idea kaupungin putsaamisesta sai tulta monelta suunnalta, kertoo Rovaniemen kaupungin osallisuustyöstä vastaava erityisasiantuntija Katja Mäntylä.

– Kun keräsimme kaupunkilaisilta taannoin ideoita kaupungin viihtyisyyden lisäämiseksi, moni ehdotti yhteisiä siivoustalkoita.

Korkalovaarassa asuvat lapset pitivät taannoin oma-aloitteiset siivoustalkoot, joista kerrottiin julkisuudessa.

– Niidenkin innostamana pohdimme, että nyt voisimme niputtaa voimat ja tehdä siivouskampanjan yhdessä, Mäntylä kertoo.

Omia tempauksia toivotaan

Siivoustalkoita voi pitää koko toukokuun ajan, matalalla kynnyksellä.

– Haastamme mukaan kaikki yksityiset ihmiset, asukasyhdistykset ja yritykset järjestämään omia tempauksia toukokuun ajan.

Rovaniemen kansalaistalolta voi hakea ilmaisia jätesäkkejä ja sieltä voi myös lainata roskapihtejä talkoisiin. Kansalaistalon osoite on Rovakatu 23.

Sosiaalisessa mediassa voi jakaa kuvia omista siivousteoistaan tunnisteilla #roskatonrovaniemi ja #100tekoa. Kuvien jakaneiden arvotaan Rovaniemi-tuotteita ja Likiliikkeen sadan euron lahjakortti.

Siivoustalkoiden organisoinnissa ovat mukana Rovaniemen kaupunki, Rovaniemen kaupunkikeskustan kehittämishanke, Napapiirin Residuum Oy, Alltime Oy, Pidä Lappi Siistinä ry, Likiliike sekä Rovaniemen kansalaistalo.

Myös Rovaniemen 1. ja 3. kaupunginosan asukasyhdistykset sekä Korkalovaaran asukasyhdistys ovat olleet mukana siivoustalkoiden suunnittelussa.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu