Hyppää sisältöön

Kuntalaisaloite vaatii Pekkalan kuvataideyhteisön säilyttämistä

Kuvataidekoulu on toiminut Pekkalan päärakennuksessa yli 40 vuotta. Toimeen ryhtynyt Pekkalan puolesta -työryhmä pelkää, että Joensuun kaupunki voi pistää suojellun miljöön myyntiin.

Pekkalan kuvataidekoulun kevätnäyttelyn antia vuodelta 2013. Kuva: Jouki Väinämö / Yle

Joensuussa on pistetty alkuviikosta vireille kuntalaisaloite, jossa vaaditaan, että Pekkalan kartanon alue on säilytettävä ennallaan.

Pekkalassa toimivat Joensuun seudun kansalaisopiston lasten, nuorten ja aikuisten kuvataideopetus sekä Steiner-päiväkoti. Pielisjoen rantamaisemissa sijaitsevissa rakennuksissa on myös kulttuuritoimijoiden työtiloja ja asuntoja.

Pekkalan puolesta -työryhmän kuntalaisaloitteessa todetaan, että Pekkala pitää säilyttää kaupungin omistuksessa ja nykyisessä käytössä. Lisäksi rakennukset täytyy pitää kunnossa sekä puisto-, piha- ja viheralueista on huolehdittava.

Pekkalan miljöö on suojeltu. Pelkona onkin se, että kaupunki voi pistää alueen myyntiin.

Pekkalan puolesta -työryhmän jäsen, taiteilija Laura Melkinen kertoo, että rakennukset kaipaavat remonttia.

– Rakennuksissa on remonttitarpeita. Kysymys on siitä, että lähdetäänkö näitä alueita remontoimaan ja säilyttämään nykyisessä käytössä,vaiko mahdollisesti myymään.

– Kuntalaisaloitetta kun ollaan oltu tekemässä, niin meillä olisi toiveena se, että tämä alue säilyisi kokonaisuutena Joensuun kaupungin omistuksessa eli kaupuinkilaisten ja maakunnan ihmisten yhteisessä käytössä.

Kuvataidekoulu on toiminut Pekkalan päärakennuksessa yli 40 vuotta.

– Siellä saattaa olla mukana jo kolmen sukupolven tekijät samasta perheestä. Pekkala on iso yhdistävä juttu, Laura Melkinen sanoo.

Pekkalan kartanon päärakennus on valmistunut vuonna 1881. Kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokas alue on suojeltu asemakaavalla.

Torstaihin puoleen päivään mennessä kuntalaisaloitteen oli allekirjoittanut kuntalaisaloite.fi-sivulla noin 140 joensuulaista.

.
.