Hyppää sisältöön

Ylen kysely: Vartiainen ja Sinnemäki lähes tasavahvoja Helsingin pormestariksi – näin äänestäjän ikä, asuinalue ja tulot vaikuttavat suosikkiin

Ylen kyselyn mukaan Helsingin pormestarikilvasta näyttäisi tulevan varsin tiukka kamppailu. Kärkiehdokkaista SDP:n Nasima Razmyarin kannatus jakautuu tasaisimmin eri alueilla asuvien helsinkiläisten välillä.

Nasima Razmyar (sd.), Juhana Vartiainen (kok.) ja Anni Sinnemäki (vihr.) ovat Ylen kyselyssä helsinkiläisten kolmen kärki tulevaksi pormestariksi. Kuva: Yle

Helsingin pormestarikisasta näyttäisi tulevan varsin tasaväkinen taisto. Ylen kyselyn mukaan helsinkiläisten suosikki kaupungin seuraavaksi pormestariksi on kokoomuksen Juhana Vartiainen, jota äänestäisi 19 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Kahden kärki on kuitenkin erittäin tasainen. Kyselyn virhemarginaalin huomioon ottaen käytännössä kyse on tasatilanteesta, eikä kolmonenkaan kaukana ole.

Vihreiden Anni Sinnemäki on aivan Vartiaisen kannoilla 18,7 prosentin kannatuksella. SDP:n Nasima Razmyaria äänestäisi 14,5 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Kokoomuksen Vartiainen on selvästi miesten suosikki. Naisäänestäjien keskuudessa hän on vasta kolmanneksi suosituin.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen pitää kärkiehdokkaiden kannatuksen jakautumista eri sukupuolten välillä poikkeuksellisen suurena.

– Vartiaisen kannatus näyttää tukeutuvan vahvasti äijäpäätyyn, Rahkonen sanoo.

Nuorten suosikki on Anni Sinnemäki

Alle 35-vuotiaiden suosikki on vihreiden Anni Sinnemäki. Lähes joka kolmas nuorista äänestäjistä näyttäisi kannattavan Sinnemäkeä.

Vartiainen puolestaan on varttuneemman äänestäjäkunnan suosikki. Yli 65-vuotiaista helsinkiläisistä Vartiaista äänestäisi 33,8 prosenttia.

Sinnemäen kannatus yli 65-vuotiaiden ikäryhmässä jää 7,1 prosenttiin. SDP:n Nasima Razmyarin kannatus jakautuu tasaisemmin kaikkiin ikäryhmiin kuin Vartiaisen ja Sinnemäen kannatus.

– Herää tietysti kysymys, voiko kumpikaan kärkiehdokkaista edustaa laajasti kaikkia helsinkiläisiä, kun heidän kannatuksensa on niin voimakkaasti keskittynyt tiettyihin äänestäjäryhmiin, Rahkonen toteaa.

Tampereen yliopiston professori Pekka Isotalus sanoo, että pormestarimalli näyttää vahvasti henkilöivän kuntavaaleja.

Isotalus korostaa, että kuntavaaleissa on kuitenkin ensisijaisesti kysymys kunnanvaltuuston valinnasta ja että valtuusto valitsee pormestarin.

– Äänestäjän olisi hyvä ensisijaisesti miettiä, mitä puoluetta haluaa kannattaa ja ketä ehdokasta äänestää. Kyseessä ei ole suora pormestarivaali.

Isotaluksen mielestä kärkiehdokkaiden korostuminen on kuitenkin sinänsä hyvä asia, koska se voi lisätä mielenkiintoa vaaleja kohtaan.

Professori: Kirsi Pihan äkkijarrutuksella ei merkittävää vaikutusta

Isotalus sanoo, että Kirsi Pihan äkkijarrutus ei näytä ainakaan ratkaisevasti heikentäneen kokoomuksen asemaa.

Entinen raskaansarjan poliitikko ja nykyinen yrittäjä Kirsi PIha ehdittiin jo nimetä kokoomuksen pormestariehdokkaaksi helmikuussa. Piha ilmoitti kuitenkin yllättäen luopuvansa ehdokkuudesta.

Piha perusteli päätöstään sillä, että kokoomuksessa on tällä hetkellä arvojen kirjo, jota hänen voisi olla haastavaa edustaa pormestariehdokkaana.

– Näyttää siltä, että Vartiaisen pormestariehdokkuus ei ainakaan ole ratkaisevalla tavalla heikentänyt kokoomuksen asemaa, Isotalus sanoo.

Nasima Razmyarin kannatus jakautuu tasaisimmin asuinalueiden välillä

Kokoomuksen Juhana Vartiainen on suosituin pormestariehdokas kaupungin ydinkeskustan alueella. Ulompi kantakaupunki, kuten Pasila, Lauttasaari ja Kalasataman alue ovat kyselyn perusteella vihreiden Anni Sinnemäen valtakuntaa.

SDP:n Nasima Razmyarin kannatus jakautuu paitsi eri ikäryhmiin myös eri asuinalueiden välillä kärkikolmikosta tasaisimmin.

Isotalus toteaa, että kokoomuksen ja vihreiden ero on edelleen erittäin pieni.

Hän sanoo, että pormestariehdokkaiden kannattajissa on selvästi yhtymäkohtia siihen, ketkä yleensäkin kannattavat kokoomusta tai vihreitä.

– Varsinainen kampanjointi on vasta alkamassa, joten tässä voidaan nähdä vielä muutoksia suuntaan ja toiseen. Varsinkin kun kaikkien yksittäisten ehdokkaiden kannat pääsevät paremmin esille.

Pienituloisten alle 2 200 euroa kuukaudessa ansaitsevien äänestäjien suosikki on Vihreiden Anni Sinnemäki. SDP:n Nasima Razmyar on pienituloisten keskuudessa toiseksi suosituin.

Suuritulosten yli 5 800 euroa kuukaudessa ansaitsevien suosima ehdokas on kokoomuksen Juhana Vartianen.

– Kärkipaikkaa pitävä Juhana Vartiainen on Helsingin ydinkeskustassa asuvien, miesten ja suurituloisten suosikki, Rahkonen summaa.

Näin tutkimus tehtiin:

Taloustutkimus haastatteli 1 025:tä henkilöä 26.–28.4.2021. Kysely tehtiin internetpaneelissa, ja otos edustaa Helsingin äänestysikäistä väestöä (18 vuotta täyttäneet). Tulokset painotettiin väestötilastoja vastaaviksi. Virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Helsingin pormestariehdokkaat kohtaavat Yle Helsingin suorassa vaalitentissä tiistaina 11.5. klo 18.30 alkaen. Lähetystä voi seurata Areenasta ja Ylen verkkosivuilta. Mukana ovat istuvan valtuuston kuuden suurimman puolueen ehdokkaat. Tentti on osa Ylen vaalistarttia, jossa tarjolla on muun muassa puolueiden puheenjohtajien tentti sekä kuntavaalikeskusteluita maakunnista.

Lue myös:

.
.