1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomeen matkustaminen

Pirkkalassa valmistaudutaan rajojen avautumiseen – kunta ostaa lentokentän koronatarkastukset ulkoa

Pirkkalassa varaudutaan siihen, että reittilennot ulkomailta voivat alkaa jo kesäkuussa. Kunta on kilpailuttanut maahantulevien terveystarkastukset. Kaupunginhallitus päättää hankinnasta ensi maanantaina.

Tällä hetkellä Pirkkalaan tulee vain yksittäisiä yksityislentoja ja puolustusvoimien koneita. Kuva: Miikka Varila / Yle

Koronatilanteen helpottaminen avaa rajat matkustamiselle vähitellen. Hallituksen tämän hetkisen suunnitelman mukaan kesäkuussa olisi mahdollista tehdä työmatkoja ja tavata sukulaisia EU:n sisällä. EU:n ulkopuolisista maista matkat työn tai perheen vuoksi on tarkoitus avata viimeistään alkusyksystä. Sen jälkeen avataan myös muu matkustaminen ja matkailu.

Pirkkalassa varaudutaan siihen, että reittilennot voisivat alkaa kesäkuussa ja lomalennot elokuussa. Matkustajaliikenteen alkaminen tarkoittaa, että kunnan pitää järjestää maahantulijoiden terveystarkastukset lentokentällä.

Kunta on kilpailuttanut terveystarkastuksiin ja koronatestaukseen liittyvän palvelun ja kilpailutus on juuri päättynyt. Kaupunginhallitus päättää hankinnasta ensi maanantaina. Perusturvajohtaja Paula Paavilaisen mukaan ulkopuolista kumppania tarvitaan resurssisyistä.

– Kunta on aika pieni toimija. Meidän pitää saada henkilökunta riittämään myös koronarokotuksiin ja kaikkeen muuhun normaaliin toimintaan.

Todistusten tarkastaminen yleensä riittää

Lentokentällä tehtävät terveystarkastukset ovat pääosin matkustajien esittämien todistusten tarkastamista, haastatteluja ja tarvittaessa koronanäytteiden ottamista. Koronatestin voi välttää esittämällä todistuksen 72 tunnin sisällä otetusta negatiivisesta koronatestistä tai alle 6 kuukautta sitten sairastetusta taudista.

Pirkkalan kunnan tartuntataudeista vastaavan lääkärin Jaakko Kivijärven mukaan terveystarkastuksia voi lentokentällä tehdä esimerkiksi lähihoitaja, sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja.

– Toki riippuu vähän siitä, kuinka isoja henkilömääriä lennoilla tulee, mutta pääosin mennään työparityöskentelyllä. Lääkärin läsnäoloa ei välttämättä vaadita. Riittää, että ollaan puhelimen päässä käytettävissä ja vain tarvittaessa mennään paikalle.

Tarvittavat lääkärit Pirkkala pyrkii järjestämään itse. Kunta neuvottelee parhaillaan muiden Pirkanmaan kuntien kanssa, voisiko niistä löytyä lääkäreitä mukaan verkostoon.

– Tämän hetkisen määräyksen mukaan maahantulija voidaan määrätä tartuntalain mukaiseen karanteeniin, jos hän ei suostu tarkastukseen. Tähän tarvitaan kuitenkin viranomaispäätös, jonka voi tehdä vain tartuntatauteihin perehtynyt lääkäri. Lääkäri toimii siis taustalla lähinnä konsulttina ja takapäivystäjänä, Kivijärvi kertoo.