1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarajoitukset

Hallitus luopuu vaikeatajuisista tasoista, kunnat ja avit päättävät jatkossa rajoitusten purusta – Kymenlaaksossa ja Itä-Savossa baarit ja ruokapaikat auki pidempään

Esimerkiksi kokoontumisrajoituksiin, uimahallien ja kirjastojen käyttöön sekä aikuisten ryhmäharrastuksiin voi tulla lievennyksiä jo ensi viikolla. STM ohjeistaa kuntia ja aluehallintovirastoja rajoitusten turvallisessa purkamisessa.

Monilla alueilla voidaan mahdollisesti lieventää kirjastoja ja muita julkisia tiloja koskevia rajoituksia jo ensi viikolla. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Hallitus luopuu koronaepidemian torjunnan valtakunnallisista tasoista yksi, kaksi ja kolme, koska tautitilanne on vakaa.

Koronaviruksen torjunnassa siirrytään vastaisuudessa alueellisiin rajoituksiin ja suosituksiin. Käytännössä kunnat ja aluehallintoviranomaiset tekevät päätökset rajoituksista luopumisesta tai niiden lieventämisestä.

Epidemiantorjunnassa siirryttiin koko maassa tasolle kaksi maaliskuun alussa. Hallitus oli todennut poikkeusolot helmikuussa ja julistanut maaliskuun 8. päivä alkaneen sulkutilan. Muun muassa ravintolat suljettiin ja yläluokat siirtyivät etäopetukseen.

Tasolle kaksi siirtyminen tarkoitti, että leviämisvaiheen rajoituksia otettiin käyttöön myös kiihtymisvaiheen sairaanhoitopiirien alueilla. Lisätoimilla yritettiin estää koronaepidemian nopeaa kiihtymistä ja virusmuunnosten leviämistä.

Nyt epidemian torjunnassa siirrytään taas takaisin perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe jaotteluun.

Kokoontumisrajoituksiin voi tulla pian muutoksia. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

Pääseekö taas uimahalliin, kirjastoon ja ryhmäjumppaan?

Sosiaali- ja terveysministeriö lähettää ensi viikolla kunnille ja aveille ohjauskirjeen, jossa se määrittelee tarkemmin, mistä rajoituksista voidaan luopua ja mikä on rajoitusten purkamisen suositeltu etenemistapa. Tämän jälkeen hallitus aikoo tarkastella myös ravintolarajoituksia.

Näihin rajoituksiin esimerkiksi voi tulla ensi viikosta alkaen muutoksia:

  • Kokoontumisrajoitukset, jotka koskevat esimerkiksi yleisötilaisuuksia
  • Yksityistilaisuuksien välttäminen
  • Korkeakoulujen etäopetus
  • Julkisten tilojen käytön rajoittaminen sekä sulkeminen eli esimerkiksi uimahallit, kirjastot, liikuntatilat ja museot
  • Aikuisten ryhmäharrastustoiminta

Paikalliset ja alueelliset viranomaiset tekevät rajoituksista päätöksen alueensa epidemiatilanteen mukaan. Lisäksi on otettava huomioon epidemiatilanne lähialueilla ja koko maassa.

Rajoituksia voidaan joutua myös palauttamaan tai kiristämään uudelleen jollakin alueilla, mikäli epidemiatilanne heikkenee.

Kymenlaakson ja Itä-Savon ravintolarajoituksia lievennettiin perjantaista alkaen. Kuvituskuva on huhtikuisesta Helsingistä. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Kahden alueen ravintolarajoituksiin helpotusta

Hallitus päätti torstaina myös lieventää Kymenlaakson ja Itä-Savon sairaanhoitopiirin ravintolarajoituksia heti perjantaista alkaen.

Kymenlaakson baarit ja pubit voivat olla auki kello 19, alkoholin tarjoilu loppuu kello 18. Asiakkaita voi ottaa sisään kolmanneksen tavallisesta. Ruokaravintolat ja kahvilat voivat olla auki kello 20, anniskelu loppuu kello 19. Asiakkaita saa ottaa sisään puolet normaalista.

Itä-Savo kuuluu Etelä-Savon maakuntaan, jossa ravintolat voivat olla auki kello 23, alkoholin tarjoilu loppuu kello 22. Asiakkaita voi ottaa baareihin ja pubeihin sisään puolet tavallisesta, ruokapaikkoihin kolme neljäsosaa normaalista.

Karaoke ja tanssiminen ovat sisätiloissa kiellettyjä, mutta asiakasmäärärajoitukset ja tanssikielto eivät koske ulkoterasseja.

Muilla alueilla ravintolarajoitukset säilyvät ennallaan (siirryt toiseen palveluun). Perustason alueilla on ollut kevyemmät rajoitukset kuin pahiten koronasta kärsivillä alueilla.

Lue lisää:

Ravintolarajoitukset ovat kevenemässä asteittain – hallitus ratkoo ensi viikolla, miten käy muun muassa terassien ja ruokapaikkojen rajoituksille

Nyt pääsee terassille, mutta tiukin rajoituksin – kävimme seuraamassa meininkiä pienessä lähiöpubissa: "Pääsee ihmisiä näkemään"

Suomessa on annettu jo 2 miljoonaa annosta koronarokotetta, uusia tartuntoja 280

Uusimmat tiedot koronaepidemiasta