Hyppää sisältöön

Turku aikoo investoida yli miljardi euroa kaupungin vetovoiman lisäämiseen – tarkoituksena on houkutella uusia asukkaita ja yrityksiä

Turussa on meneillään ennen näkemätön into rakentaa uutta ja kehittää kaupunkia. Kaupunkiin suunnitellaan useita suuria hankkeita samaan aikaan.

Turun linnan ympäristö muuttuu tulevaisuudessa paljon. Tältä linna näytti toukokuussa 2019. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Turun väkimäärä ylittää muutaman vuoden kuluttua 200 000 asukkaan rajapyykin. Väestön ennustetaan jatkavan kasvuaan (siirryt toiseen palveluun) niin, että Turun kaupunkiseudulla asuisi vuonna 2040 jopa 25 000 ihmistä enemmän kuin nyt.

Turun kaupunki varautuu väestön kasvuun massiivisille investoinneilla, joilla on tarkoitus pitää jo olemassa oleva väestö tyytyväisenä sekä houkutella uusia asukkaita ja yrityksiä kaupunkiin.

Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen sanoo, että investointipäätösten takana on kaupungin vetovoiman lisääminen.

– Kyllä se on ihan ykkösasia. Missään nimessä ei tehdä sellaisia investointeja, jotka eivät parantaisi kaupungin vetovoimaa.

Turun kaupunki on päättänyt vuoteen 2024 ulottuvalla suunnittelukaudella investoida yli 600 miljoonaa. Suurin osa rahoista menee rakentamiseen: tehdään ja remontoidaan kouluja, päiväkoteja ja monitoimitaloja.

Turun uutta konserttitaloa suunnitellaan Itsenäisyydenaukiolle valtion virastotalon edustalle. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Mikäli mukaan lasketaan myös vasta suunnittelun asteella olevat isot kaupunkikehityshankkeet, kuten raitiotie tai uusi konserttitalo, niin Turun investointien määrä ylittää miljardi euroa.

– Uskon, että paljon hyvää on seuraavan kymmenen vuoden aikana tapahtumassa. Varmasti hankkeita pitää priorisoida sen mukaan, jotka tuovat sitä kasvua kaikkein eniten kaupungin hyväksi, Hintsanen toteaa.

Turun tulevat suurinvestoinnit

Listasimme tähän isoimmat hankkeet, joihin Turku on investoimassa, mikäli asiat tapahtuvat suunnitellusti, ja valtuusto niistä päättää:

1. Turun raitiotie

Alustava kustannusarvio 300 miljoonaa euroa. Lue lisää: https://yle.fi/uutiset/3-11313881.

2. Historian museo

Alustava kustannusarvio vajaa 30 miljoonaa euroa. Lue lisää: https://yle.fi/uutiset/3-10804906.

3. Konserttitalo

Alustava kustannusarvio noin 70 miljoonaa euroa. Lue lisää: https://yle.fi/uutiset/3-11713629.

4. Monitoimitaloja, kouluja, päiväkoteja

Turun kaupungin investointimenot vuoteen 2024 asti ovat noin 600 miljoonaa. Valtaosa käytetään rakentamiseen. Lue lisää: https://yle.fi/uutiset/3-11601586.

5. Ratapihahanke, kaksoisraide

Alustava kustannusarvio yli 30 miljoonaa. Lue lisää: https://yle.fi/uutiset/3-11757733

6. Elämyskeskushanke

Turku suunnittelee mukaan lähtöä ratapiha-alueelle toteutettavaan elämyskeskukseen. Alustava arvio Turun osuudesta 30 miljoonaa. Lue lisää: https://yle.fi/uutiset/3-11367960.

7. Tunnin juna

Turku haluaa olla mukana Turun ja Helsingin välisen nopean junayhteyden toteuttamisessa. Turun osuus kustannuksista ei ole vielä selvillä. Lue lisää: https://yle.fi/uutiset/3-11585066.

8. Matkakeskushanke

Vasta alkutekijöissään olevan mittavan hankkeen rahoitus aiotaan järjestää tonttien myyntituloilla ja rakennusoikeusmaksuilla. Lue lisää: https://yle.fi/uutiset/3-11188787.

9. Sataman kehittäminen

Alustava kustannusarvio 300 miljoonaa euroa todettiin liian kalliiksi. Nyt suunnitellaan uusia vaihtoehtoja. Lue lisää: https://yle.fi/uutiset/3-11408762.

10. Turun Tiedepuiston eli Kupittaan, Itäharjun alueen kehittäminen

Useiden vuosien aikana toteuttava miljardihanke yhdessä rakennusliikkeiden kanssa, jossa Turun osuus mittava. Lue lisää: https://yle.fi/uutiset/3-9961544

11. Turun historiallisen keskustan kehittäminen

Hanke on vasta aivan alkutekijöissään. Paljonko se tulee Turulle maksamaan, ei ole tiedossa. Lue lisää: https://yle.fi/uutiset/3-11826332

Yksi viime vuosien eniten puhuttaneista investoinneista Turussa on ollut funikulaari, koska sen toiminta on ollut takkuilevaa. Kuva vuodelta 2020. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Lue lisää:

Logomon silta ja funikulaari eivät kerro koko totuutta – seitsemän Turun rakennushanketta alitti budjetin

Some teki Turun funikulaarista ilmiön – "nakkikioskilla" jo 150 000 kävijää ja päättäjät hykertelevät, vaikka moni asia meni pieleen