1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Suomen korkein ilmaantuvuusluku on nyt Päijät-Hämeessä – koronan virusmuunnos kasvattaa lasten osuutta tartunnoissa, mutta kouluja ei suljeta

Valtaosa alueen tartunnoista on Lahdessa. Viime viikkoina erityisesti alle 10-vuotiaiden osuus koronatapauksista on kasvanut. Toinen suurin tartunnanlähde ovat yksityiset tapaamiset, joita asukkaiden pitäisi yhä rajoittaa.

Koronavirus
Kuvassa on 10-vuotias poika, jolla on kasvoillaan hengityssuojain.
Päijät-Hämeen koronatilanne on ilmaantuvuusluvun perusteella Suomen huonoin. Lasten osuus todetuissa tautitapauksissa on kasvanut. Koulut ja päiväkodit pidetään silti auki.

Päijät-Häme on tällä hetkellä Suomen synkin korona-alue, jos mittarina käytetään ilmaantuvuuslukua. Ilmaantuvuus kuvaa koronatapausten määrää kahden viikon ajanjaksolla 100 000 asukasta kohden.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) seuranta (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että Päijät-Hämeen luku oli perjantaina 100.2 , kun se toiseksi korkeimmalla ilmaantuvuusalueella eli pääkaupunkiseudulla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä oli 87.3 ja Varsinais-Suomessa 82.7.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän laskema ilmaantuvuusluku oli perjantaina 113. Tämä luku on ajantasaisin, sillä sairaanhoitopiirien tiedot päivittyvät THL:n rekistereihin viiveellä.

Päijät-Hämeen koronatartunnoista valtaosa on Lahdessa. Viime viikkoina erityisesti alle 10-vuotiaiden osuus tartunnoista on kasvanut. Eniten virus leviää lapsiperheiden piirissä.

– Toiseksi enitenhän tämä tarttuu, kun tavataan ystäviä ja sukulaisia. Sen jälkeen tullaan alakouluihin, mutta lähinnä alakouluihin. Meillä on ollut hyvin vähän tartuntoja yläkoulusta ja toiselta asteelta, kertoo Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

Variantit pitävät epidemiaa vauhdissa

Viimeisimpien tietojen mukaan Päijät-Hämeen koronatartunnat aiheuttavat viruksen brittimuunnos ja Etelä-Afrikan muunnos. Brittivariantin tiedetään leviävän herkemmin kuin Suomeen alun perin tullut koronaviruksen tyyppi.

Päiväkoteja ei kuitenkaan aiota alueella sulkea, jotta vanhemmat voivat käydä töissä normaalisti. Alimpia koululuokkiakaan ei voi Niemisen mukaan laittaa etäopetukseen.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vetoaakin edelleen siihen, että ihmiset jaksaisivat rajoittaa lähipiirinsä ulkopuolisia kontakteja vielä ainakin toukokuun ajan, myös äitienpäivänä. Syksyllä tartuntojen nousu alkoi isänpäivän jälkeen.

– Suosittelemme, että vältämme kaikkia tavanomaisen perheemme ulkopuolisia kontakteja. Jos jotain, niin enintään kakkukahvit hyvillä turvaväleillä ulkona, johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen toteaa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueen koronatilannetta käsittelevän lähetyksen toimitti Petri Niemi ja kuvasi Juha-Petri Koponen.

Koronarokotteita injektioruiskuissa valmiina annettavaksi.

Päijät-Hämeen koronatilanteesta voit lukea lisää täältä.

Muokattu 7.5. klo 12.23: Muutettu THL:n luvut perjantaina julkaistuihin.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: EU-parlamentti ja jäsenmaat sopuun koronatodistuksesta, yliopistoissa yhä luennot etänä syksyllä