Hyppää sisältöön

Ulkoministeri Blinken vaatii Venäjää lopettamaan vihamielisen toimintansa Ukrainaa kohtaan

Blinkenin Kiovassa tavanneen presidentti Zelenskyin mukaan Venäjä on yhä sotilaallinen uhka.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi (vasemmalla) toivotti Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin tervetulleeksi. Kuva: Presidential press service / EPA

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vaatii Venäjää lopettamaan vastuuttoman ja vihamielisen toimintansa Ukrainaa vastaan. Blinken muistutti vierailullaan Ukrainassa, että Venäjällä on edelleen merkittäviä joukkoja Ukrainan vastaisella rajalla.

Blinkenin Kiovassa tavanneen presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjä uhkaa yhä sotilaallisesti Ukrainaa.

Venäjä ryhmitti jopa 100 000 sotilasta Ukrainan rajoille ja miehitetylle Krimille viime kuussa. Myöhemmin joukkoja vedettiin takaisin.

– Olemme tietoisia siitä, että Venäjä on vetänyt osan joukoistaan Ukrainan vastaiselta rajalta. Tiedämme kuitenkin, että siellä on vielä merkittävä määrä joukkoja, Blinken sanoi.

– Aiomme jatkaa turvallisuuskumppanuutemme vahvistamista ja joustavaa yhteistyötä sen varmistamiseksi, että Ukraina voi puolustaa itseään hyökkäystä vastaan.

Eilen Kiovaan saapunut Blinken on toistaiseksi merkittävin Ukrainassa vieraileva presidentti Joe Bidenin hallinnon jäsen. Biden on ottanut presidenttinä Venäjään ja presidentti Vladimir Putiniin tiukemman linjan kuin edeltäjänsä Donald Trump.

Toisaalta Bidenin hallinto on myös korostanut demokratian vahvistamisen ja korruption vastaisten toimien tärkeyttä Ukrainassa. Ennen Blinkenin vierailua Yhdysvallat arvosteli Ukrainaa valtiollisen energiayhtiön Naftogazin johtajalle Andriy Koboleville annetuista potkuista. Kobolev oli tehnyt yhtiössä uudistuksia ja vähentänyt Ukrainan riippuvuutta venäläisestä kaasusta.

Zelenskyi joutui viime vuonna keskelle Yhdysvaltain presidenttitaistoa, kun Trump painosti häntä kaivamaan kielteisiä tietoja vastaehdokkaansa Bidenin ja tämän pojan Hunterin toimista Ukrainassa.

Korjattu 6.5. klo 14.48 tieto, että Venäjä olisi vetänyt pääosan joukoistaan Ukrainan rajalta. Lisätty Blinkenin sitaatti aiheesta.

Lue lisää:

.
.