Hyppää sisältöön

Savonlinnan Oopperajuhlien oopperat siirtyivät jälleen – festivaalijohtaja: "Riski kasvoi liian suureksi"

Savonlinnan Oopperajuhlat joutui jo toisen kerran peräkkäin raskaan päätöksen eteen. Viimeiseen asti Oopperajuhlia suunniteltiin pidettäväksi puolitetulla yleisömäärällä. Oopperajuhlat oli tarkoitus järjestää heinäkuussa.

Olavinlinnan uudelle katokselle ei ole ensi kesänäkään käyttöä. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Savonlinnan Oopperajuhlien oopperaesitykset ja esimerkiksi Karita Mattilan gaalakonsertit perutaan tulevalta kesältä.

Oopperajuhlien festivaalijohtaja Jan Strandholm kertoo, että raskaan päätöksen takana on tulevan kesän epävarmuus niin terveysturvallisuuden kuin taloudenkin kannalta. Järjestäjät eivät voineet olla varmoja, mikä koronatilanne juhlien aikana olisi vallinnut, mikä toi epävarmuutta varsinkin suurien oopperatuotantojen eteenpäin viemiseen.

– Riski kasvoi liian suureksi. Pahimmassa tilanteessa tämä olisi voinut johtaa noin viiden miljoonan euron tappiohin, Strandholm sanoo.

Kesällä on tarkoitus järjestää kaikki muut konsertit ja Timo Mustakallio -laulukilpailu. Tähän ratkaisuun päädyttiin, jotta Oopperajuhlien tulevaisuus voitaisiin paremmin turvata.

– Tämä on kamala tilanne, ei sitä voi kieltää. Valittavana oli vain huonoja vaihtoehtoja, ja tämä oli niistä vaihtoehdoista paras. Haluamme turvata Oopperajuhlien tulevaisuuden, joka olisi voinut olla vaakalaudalla, jos olisimme jatkaneet.

Kesän 2022 uusi ohjelmisto julkistetaan 31. toukokuuta. Strandholmin mukaan tämän vuoden Oopperajuhlille lipun varanneet asiakkaat pääsevät valitsemaan paikat ensi kesän konsertteihin ensimmäisenä.

– Asiakkaamme ovat olleet tavattoman kärsivällisiä ja ymmärtäneet haastavan tilanteen, se lämmittää kovasti. Nytkin haluamme palvella jokaisen lipun varanneen henkilökohtaisesti.

Oopperajuhlat siirrettiin viime keväänä koronatilanteen takia vuodella eteenpäin. Viime vuoden loppupuolella kokoonpanoltaan suuri uutuustuotanto Kuningas Roger peruttiin kokonaan tuotannollis-taloudellisten syiden takia. Muutoin kesän 2021 ohjelmisto säilyi ennallaan.

.
.