Hyppää sisältöön

Presidentin perinteiset äitienpäiväkunniamerkit on myönnetty – juvalainen Silja Pajunen hämmästyi lastensa järjestämää yllätystä

Kolme eteläsavolaista äitiä on tänä vuonna saanut tasavallan presidentin myöntämät perinteiset äitienpäiväkunniamerkit. Juvalaiselle Silja Pajuselle kunniamerkkiä ehdottivat omat lapset. Kuuden lapsen äiti liikuttui huomionosoituksesta.

Juvalainen 81-vuotias Silja Pajunen jäi nuorena leskeksi ja kasvatti kuusi lastaan yksin.

Etelä-Savossa kolmelle äidille on tänä vuonna myönnetty tasavallan presidentin perinteiset äitienpäiväkunniamerkit. (siirryt toiseen palveluun) Koko maassa mitalin saa yhteensä 29 äitiä.

Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein annetaan ansioituneille äideille arvokkaasta työstä lasten ja perheiden hyväksi.

Etelä-Savosta tunnustuksen saavat Riitta Sopanen Puumalasta, Jaana Kankkunen Sulkavalta, sekä Silja Pajunen Juvalta.

Koronatilanteen vuoksi perinteistä kunniamerkkien luovutustilaisuutta ei voida järjestää äitienpäivänä, vaan kunniamerkit luovutetaan äideille Lapsen oikeuksien päivänä marraskuussa.

Kirje presidentiltä yllätti täysin

81-vuotias Silja Pajunen yllättyi kunnianosoituksesta täysin. Hän ei voinut uskoa todeksi kirjettä, joka presidentin kansliasta oli lähetetty.

– Soitin muutaman päivän päästä lapsenlapselle ja kerroin että tiedätkö minkä minä sain. Hän vastasi, että hyvä, niin pitikin, Pajunen kertoo.

Lapset eivät ole paljastaneet äidilleen perusteita, joita ovat mitalihakemukseen laittaneet. Omien lasten tekemiin ehdotuksiin tarvitaan lisäksi kaksi puoltavaa lausuntoa sellaisilta järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä, jotka tuntevat hyvin kyseessä olevan perheen.

Silja Pajunen oli 26-vuotias, kun hän jäi leskeksi kuuden pienen lapsen kanssa.

Nuorin tytär oli vasta kolmen kuukauden ikäinen, kun Pajusen mies kuoli yllättäen vuonna 1965. Siitä alkoivat rankat vuodet alkeellisissa olosuhteissa.

– Me asuimme pienessä mökissä, jossa ei ollut mitään mukavuuksia. Puut ja vedet piti kantaa, lämmittää taloa ja pestä käsin pyykkiä, Pajunen kuvailee perheen arkea 60-luvulla.

Lapset varttuivat Pajusen napakassa kasvatuksessa.

– Tuttavat ovat sanoneet, että eihän siinä kukaan voinut olla tekemättä mitään, kun olit niin äkäinen, nainen nauraa.

Parasta olisi saada lapset koolle korona-ajan jälkeen

Kaikki kuusi lasta ovat lentäneet omilleen jo nuorina ja suurin osa heistä asuu perheineen Etelä-Suomessa. Se surettaa Silja Pajusta.

– Viimeksi on kaikki lapset olleet koolla minun 80-vuotisjuhlilla. Siitä tulee syksyllä kaksi vuotta. Ihana olisi nähdä lapsia ja lapsenlapsia useammin, mutta tämä korona on sotkenut niin, että vain pihalla olemme silloin tällöin tavanneet.

Eläkkeellä olevan Pajusen päivät täyttyvät käsitöistä.

Hän on innokas kansalaisopiston käsityökurssien jäsen, vuoroin laulavat kangaspuut ja virkkuukoukku. Mattoja ja hattuja valmistuu kenellepä muille kuin omille lapsille.

Äitienpäivänä Silja Pajunen aikoo mennä syömään vanhimman tyttärensä kanssa. Koronan vuoksi syksyyn siirretty kunniamerkkien luovutustilaisuus ei harmita Pajusta.

– Olisihan se kiva ollut presidentti tavata, mutta parasta olisi jos vaan kaikki lapset olisivat koolla.

Voit keskustella aiheesta 10.5. klo 23.00 saakka.

.
.