1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Leirintäalueet täyttymässä, digitaidot yhä tärkeämpiä rakennustyömailla, koronarokotteiden patentit esillä EU:n huippukokouksessa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Mökkejä Kyyjärven leirintäalueella
Yrittäjät luottavat kotimaan matkailun kasvuun ja luontoaktiviteettien vetovoimaan. Mökkejä Kyyjärven leirintäalueella. Jarkko Riikonen / Yle

Karavaanarielämästä tuli trendikästä, nyt leirintäalueita uhkaa tilapula

Nummelalainen Roope Valden on innoissaan. Hän vuokrasi juuri puolisonsa ja kahden kaverinsa kanssa leirintäalueen Kyyjärveltä Keski-Suomesta. Tuoreilla yrittäjillä ei ole alasta aiempaa kokemusta, mutta he luottavat kotimaan matkailun kasvuun ja luontoaktiviteettien vetovoimaan. Alalla uskotaan, että karavaanarielämä viehättää tänäkin kesänä entistä useampaa.

SAK kouluttaa duunareita Googlen tuella – Digitaalisuus on maalarillakin nurkan takana

marko metsäpelto lujatalot
Rakennusten mittaajat käyttävät apunaan mm. lasermittalaitetta. Työntekijöiden digiosaaminen parantaa kommunikointia työmaalla.Markku Rantala / Yle

SAK ryhtyi kouluttamaan jäsenilleen digitaitoja. Google tukee koulutusta 220 000 eurolla. SAK:n mukaan ylempiä toimihenkilöitä koulutetaan usein uuden teknologian välineiden käyttöön, mutta työntekijät unohdetaan. Ensimmäisinä koulun penkille pääsivät Rakennusliiton luottamushenkilöt ja nuorisoaktiivit.

EU:n huippukokous alkaa tänään

Kokous
EU:n huippukokous vuodelta 2020. EPA

Euroopan unionin maiden johtajat kokoontuvat tänään keskustelemaan Euroopan unionin sosiaalisesta ulottuvuudesta Portugalissa. Keskustelunaiheina ovat muun muassa työllisyys, koulutus ja innovaatiot. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.). Yksi huippukokouksen puheenaiheista on myös koronarokotteiden patenteista luopuminen. EU-maiden on määrä keskustella Yhdysvaltain ehdotuksesta tänään työillallisella.

Kaoottisesti kieppuvaa kiinalaisrakettia ei ammuta alas

Yhdysvaltain asevoimat ei ole aikeissa ampua maata kohti hallitsemattomasti kieppuvaa kiinalaista kantorakettia taivaalta.
Kiina lähetti viime viikon torstaina avaruusasemansa ensimmäiset osat matkaan Pitkä marssi 5B -raketilla, jonka paluuta Maan pinnalle seurataan nyt jännittyneenä ympäri maailmaa.EPA/MATJAZ TANCIC

Yhdysvaltain asevoimat ei ole aikeissa ampua kiinalaisen avaruusaseman kantorakettia, joka lähestyy Maata, kertoo maan puolustusministeri Lloyd Austin. USA:n puolustusministeriön asiantuntijat odottavat raketin putoavan maan kamaralle lauantain tai sunnuntain aikana. Tarkan laskeutumisajan ja -paikan ennustaminen on vaikeaa kantoraketin poikkeuksellisen lentoradan vuoksi.

Itä-Suomessa pyryttää, etelässä vesikuuroja

Perjantain iltapäiväkartta.
Ilmatieteen laitos

Tänään etelässä sää jatkuu viileänä. Paikoin vesikuurot ovat mahdollisia. Lumisateet painottuva maan itä- ja pohjoisosaan. Tänään Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa lunta voi kertyä 10–20 senttimetriä, aivan itärajan lähellä lunta voi tulla liki 30 senttimetriä. Lisäksi tuuli on puuskissa voimakasta. Päivän aikana sadealue liikkuu Koillismaan kautta Lappiin.