Rokotteiden pitkä matka

Ugandan syrjäisellä Bunyonyi-järvellä aloitettiin koronarokottaminen huhtikuun lopulla.

Bunyonyi-järvellä Lounais-Ugandassa koronarokotteita on odotettu jo pitkään. Maan ensimmäiset rokotteet jaettiin jo maaliskuun alkupuolella, mutta tänne ne saapuivat viikkoja myöhemmin.

Olemme todella helpottuneita nyt. Tuntui pahalta katsella, miten rokotteita saapui maahan, mutta me emme pystyneet tarjoamaan niitä ihmisille täällä.

Maureen Asimbihiibwe, sairaanhoitaja

Ugandassa rokotetaan nyt riskiryhmiä, yli 50-vuotiaita, sotilaita ja opettajia. Maa oli toukokuun alussa rokottanut noin 300 000 annosta, eli alle prosentin 50 miljoonasta asukkaastaan.

Naapurisaarella työskentelevä opettaja Geoffrey Ariho oli ensimmäinen, joka sai rokotteen Bunyonyi-järvellä.

– Tuntuu todella hyvältä. Nyt voin olla varma, ettei minulle tule covid-19-tautia.

Tieto Astra Zenecan rokotteen harvinaisista sivuvaikutuksista ehti kiiriä Ugandaan jo ennen rokoteannoksia. Moni pelkää rokotteen ottamista, mikä on aiheuttanut hidastelua rokotustahdissa.

Everina Tindimutuma pelkäsi ensin koronaa, sen jälkeen tuli rokotepelko.

– Poikani sai minut vakuutetuksi siitä, että se on turvallinen. Nyt tuntuu todella hyvältä, ja aion kehottaa muitakin ottamaan rokotteen!

Hallitus on yrittänyt suitsia rokotepelkoa mediakampanjoilla. Moni tänäänkin paikan päälle tullut kuitenkin kysyy, onko totta, että rokotteen ottanut ei voi juoda alkoholia tai voi tulla hedelmättömäksi.

Haasteena ovat olleet paitsi pitkät matkat, myös verkossa leviävä väärä tieto.

Emmanuel Ainebyoona, Ugandan terveysministeriön tiedottaja

Tähän syrjäiseen kylään Ruandan rajalla on tuntien matka lähimmältä testauspaikalta. Kun rokotteita kuljetetaan, kylmäketjun katkeaminen on todellinen riski.

Uganda on vastaanottanut 800 000 Astra Zeneca -rokotetta Covax-ohjelman kautta ja saanut 100 000 lahjoituksena Intian hallitukselta. Kaikki rokotteet on valmistettu Intiassa, jossa koronatilanne on räjähtänyt käsiin.

Ugandassa rokotteet uhkaavat nyt loppua, sillä Intia tarvitsee itse rokotteensa. Moni muukin Afrikan maa on riippuvainen Intian valmistamista rokotteista.

Uganda toivoo nopeuttavansa rokotetahtia tulevina viikkoina, kun syrjäisiinkin paikkoihin vihdoin päästään. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole tietoa siitä, milloin seuraavat rokote-erät saapuvat maahan.

Tekijät

Teksti

Liselott Lindström

Kuvat ja videot

Luke Gray

Julkaistu 9.5.