1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsi

Ruotsi saamassa uuden kauneuslain – botox-ruiskeiden antajille asetetaan ensimmäistä kertaa pätevyysvaatimukset

Tähän mennessä lääkärit ovat voineet tehdä kauneusleikkauksia ilman erikoisosaamista ja ammatinharjoittajat, joilla ei ole minkäälaista lääketieteellistä koulutusta, ovat voineet antaa täyteaine- ja botox-ruiskeita. Siihen halutaan nyt muutos.

Ruotsi
Silikoniruiskeella käsitellyt huulet.
Silikoniruiskeella käsitellyt huulet.Volodymyr Tverdokhlib / AOP

Kauneusruiskeiden ja esteettisen plastiikkakirurgian markkinat ovat tähän mennessä olleet Ruotsissa melko vapaat sääntelystä. Nyt maa on saamassa uuden kauneuslain, jolla halutaan taata kauneusalan toimijoiden ammattimaisuus, kertoo yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun).

– Ruotsi on hämmästyttävää kyllä yksi Euroopan vähiten säänneltyjä maita, mitä tulee esteettiseen plastiikkakirurgiaan. Se on vakavaa, koska moni asia voi mennä pieleen, totesi plastiikkakirurgi Ulf Samuelson Svenska Dagbladetille (siirryt toiseen palveluun) maaliskuussa.

Tähän mennessä lääkärit ovat voineet tehdä kauneusleikkauksia ilman erikoisosaamista ja ammatinharjoittajat, joilla ei ole minkäälaista lääketieteellistä koulutusta, ovat voineet antaa täyteaine- ja botox-ruiskeita.

Nämä alan toimijat halutaan nyt saada kuriin. Ruotsin valtiopäivät hyväksyi uuden kauneuslain eilen keskiviikkona, ja se astuu voimaan heinäkuun alussa.

Tiukat vaatimukset osaamisesta

Heinäkuun alusta vain lääkärit ja erikoistuneet hammaslääkärit saavat tehdä kauneusleikkauksia. Lankakohotuksia sekä täyteaine- ja botox-ruiskeita saavat antaa lääkäreiden ja hammaslääkäreiden lisäksi laillistetut sairaanhoitajat.

– Tämä vahvistaa potilasturvallisuutta. Potilaan pitää voida olla varma, että toimeenpiteen tekijällä on oikea lääketieteellinen erikoisosaaminen. Jos jotakin menisi pieleen, potilas kuuluuu potilasvakuutuksen piiriin, sosiaaliministeri Lena Hallengren sanoo SVT:lle.

Plastiikkakirurgi Ulf Samuelssonin mielestä suurimmat ongelmat ovat liittyneet täyteaineruiskeisiin, joita on voinut antaa periaatteessa kuka tahansa. Niissä ihoon ruiskutetaan hyaluronihappoa, jotta esimerkiksi nenän, huulten tai poskien muotoa voidaan muovata. Niitä käytetään myös tummien silmänalusten poistamiseen.

Botuliinia saa Suomessa pistää vain lääkäri, tai hänen alaisuudessaan toimiva hoitaja.
Botuliinia saa Suomessa pistää vain lääkäri, tai hänen alaisuudessaan toimiva hoitaja.Antti Eintola / Yle

Väärin annettu tai väärään paikkaan pistetty ruiske voi pahimmillaan johtaa kudoksen tuhoutumiseen tai sokeuteen.

– Se tapahtuu useimmiten välittömästi, eikä näkö palaudu. Se on harvinaista, mutta maailmanlaajuisesti tapauksia on satakunta, Samuelson sanoo Svenska Dagbladetissa.

Myös Suomessa täyteaineita voi antaa periaatteessa kuka vain. Sosiaali- ja terveysalan valvontaviranomainen Valvira (siirryt toiseen palveluun) katsoo, että ne eivät ole terveyden- ja sairaanhoitoa. Botoxia sen sijaan saa pistää vain lääkäri tai sairaanhoitaja.

18 vuoden ikäraja

Ruotsin uuteen lakiin sisältyy myös 18 vuoden ikäraja ja pakollinen harkinta-aika. Ikärajan rikkomisesta ja riittämättömästä erikoisosaamisesta voidaan rangaista sakoilla tai korkeintaan puolen vuoden vankeusrangaistuksella.

Laki on ollut tekeillä ainakin kuusi vuotta. Koko lakiesitys on luettavissa Ruotsin hallituksen kotisivulta (siirryt toiseen palveluun).

Lakia on myös arvosteltu. Esimerkiksi laillistetut hammashygienistit ja biolääketieteen analyytikot kokevat osaamisensa riittävän kauneusalan toimenpiteisiin.

Korjattu 7.5. klo 5:11 kuvatekstiin tieto, että huulet on käsitelty silikoniruiskeella, ei botoxilla.