1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tampere

Tampere on myymässä historiallisen Frenckellin tehtaan kansallismaisemasta – yli 14 miljoonan kauppaa esitetään kaupunginhallitukselle

Tammerkosken rannalla sijaitseva Frenckellin tehdaskiinteistö on saamassa uuden omistajan. Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina kiinteistön myymistä sijoitusyhtiö M/K Tampere IV Oy:lle. Kauppahinta on 14,3 miljoonaa.

Frenckellin kiinteistö on osa Tampereen historiallista kansallismaisemaa. Kuva: Marko Melto / Yle

Tampereen kaupunginhallitus saa maanantaina pöydälleen Frenckellin tehdaskiinteistön kaupan. Ostajaehdokas on sijoitusyhtiö M/K Tampere IV. Kauppahinta on 14,3 miljoonaa euroa.

Tehdasrakennukselle haettiin uutta omistajaa kaksivaiheisella tarjouskilpailulla, joka käynnistyi huhtikuussa 2019. Kaupassa kaupunki myy vuokraoikeuden tonttiin ja tontilla sijaitsevan historiallisen rakennuksen.

Vuonna 1904 valmistuneesta kokonaisuudesta jätettiin määräaikaan mennessä kolme tarjousta, joista Aare Invest Oy:n osalta tarjous- ja neuvotteluosapuolena toimii M/K Tampere IV Oy. Saman yhtiön hallussa on myös esimerkiksi Kauppakeskus Veska Pirkkalasta.

Ostotarjouksessaan yhtiö kertoo suunnittelevansa Frenckelliin muun muassa kahta hotellia, kylpylää, ravintoloita ja toimistohotellia. Yhtiö haluaa kiinteistöön myös museon. Nykyisin tiloissa toimiva Tampereen Teatteri jatkaa TT Frenckellissä vuokralaisena.

Frenckellin kiinteistökokonaisuudessa on huoneistoalaa noin 14 000 neliömetriä, rakennusoikeutta 15 821 kerrosneliömetriä ja tontin pinta-ala on 8 213 neliömetriä.

Tammerkosken varrella sijaitsi alkuun Frenckellin paperitehdas, jossa oli Suomen ensimmäinen jatkuvatoiminen paperikone. Alue siirtyi Tampereen kaupungin omistukseen 1920-luvulla, kun paperitehdas lopetti toimintansa.

Lue myös:

Tampereen kaupunki myy historiallisen rakennuksen keskustassa: Kolme ostajaehdokasta