Hyppää sisältöön

Kokoomuksen Satonen puolueen kelkankäännöstä: ”Saimme läpi tärkeitä asioita” – A-Talkissa puitiin EU:n elvytyspaketin kohtaloa

EU:n elpymispaketista ja sen kohtalosta keskusteltiin torstaina A-Talkissa.

Kansanedustaja Arto Satonen (kok.) keskusteli A-Talkissa EU:n elpymispaketista.
Kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen perusteli A-Talkissa puolueen ratkaisuja EU:n elvytyspaketista.

Kansanedustaja Arto Satosen (kok.) mukaan kokoomus sai valtiovarainvaliokunnan mietintöön puolueelle tärkeitä asioita, kuten EU:n talouskurin, elpymispaketin kertaluontoisuuden ja sen, että kaikki maat vastaavat omista veloistaan.

– Tämän jälkeen on luonnollista, että kokoomus on paketin puolella. Mietintöön kirjatuilla lausumilla on merkitystä tulevaisuuden ratkaisuihin.

Oppositiopuolue kokoomus peruutti torstaina päätöksensä äänestää tyhjää EU:n elpymispaketista. Kokoomuksen eduskuntaryhmän selvä enemmistö aikoo äänestää paketin puolesta ensi viikon täysistunnossa.

– Emme ole hirveästi keskenämme eri mieltä. Kokoomus on huolissaan siitä, että tuleeko EU-paketista moraalikato tai EU:sta tulonsiirtounioni. Osa painottaa ratkaisun merkitystä Suomen kansainväliselle asemalle ja osa mahdollisia markkinahäiriötä, jonka paketin kaataminen saattaisi aiheuttaa, Satonen kuvaa tunnelmia puolueessa.

EU:n elpymispaketista keskustelivat myös kansanedustajat Jouni Ovaska (kesk.), Merja Kyllönen (vas.) ja Lulu Ranne (ps.). A-Talkiin torstaina osallistuneet kansanedustajat ovat EU-asioita käsittelevän suuren valiokunnan jäseniä.

Kyllönen: ”Jos EU ei elvy, ei Suomikaan elvy”

Kansanedustaja Lulu Ranteen mukaan EU:ta ollaan muuttamassa elpymispaketin myötä kohti tulonsiirto- ja velkaunionia.

– Asiahan ei ole muuttunut mihinkään. Nyt lähdetään ottamaan yhteistä velkaa ja talouskuri on unohdettu.

Kansanedustaja Merja Kyllönen pitää tärkeänä, että Suomessa kyetään tekemään ratkaisuja, jotka vaikuttavat vientiteollisuuden kykyyn toimia ja elpyä.

– Kun puhutaan elpymispaketista, iso kysymys on se, että saadaanko eurooppalainen talous nousemaan. Yli 60 prosenttia Suomen viennistä menee EU-maihin. Jos EU ei elvy, ei Suomikaan elvy. Sitä enemmän joudumme ottamaan velkaa, mitä vähemmän talouden pyörät pyörivät.

Kokoomuksen ratkaiseva rooli EU-paketin käsittelyssä oli kansanedustaja Jouni Ovaskan mukaan ennakoitavissa.

– Pitkä keskustelu valiokunnissa osoittaa, että Suomi ei noin vain lähde tällaiseen mukaan. Valtiovarainvaliokunnan lausumat ovat todella tiukat. Ne sitovat tätä hallitusta, mutta ennen kaikkea seuraavaa hallitusta kun mietitään, miten Euroopan säännöt pelaavat.

Suomen lopullinen kanta EU:n elpymispakettiin ratkaistaan eduskunnan täysistunnon äänestyksessä. Paketin läpimenoon vaaditaan määräenemmistö eli kyllä-ääniä kaksi kolmasosaa annetuista äänistä. Tyhjiä ääniä ei lasketa.

Elpymispaketin rahoilla vauhtia investointeihin

EU-maat hyväksyivät vuoden 2020 heinäkuussa jättimäisen elvytyspaketin, jollaista Euroopassa ei ole ennen tehty.

Eurooppa ottaa yhdessä 750 miljardin lainan markkinoilta, jakaa sen avustuksina ja lainoina jäsenmaille sekä vastaa yhdessä, että velka maksetaan takaisin.

Elvytyspaketista unioni aikoo jakaa avustuksia ja lainaa jäsenmaille. Rahat lainataan pankeilta ja muilta rahoituslaitoksilta, ja lainan ottaa EU-komissio. Kaikki EU-maat sitoutuvat maksamaan takaisin osuutensa velasta.

Rahalla päättäjät yrittävät saada EU-maiden talouskasvun taas vauhtiin koronakriisin jälkeen.

Suomi voi saada elvytyspaketista kaikkiaan 3,2 miljardia euroa avustuksia. Suomen on maksettava EU:n lainasta takaisin 6,6 miljardia.

EU-maiden yhdessä päättämän linjan mukaan jäsenmaat sijoittavat rahat investointeihin, jotka työllistävät sekä edistävät ilmastopäästöjen vähentämistä ja digitaalisuuteen siirtymistä.

EU:n elpymispaketista keskustelivat kansanedustajat Jouni Ovaska (kesk.), Merja Kyllönen (vas.), Arto Satonen (kok.) ja Lulu Ranne (ps.). Katso koko A-Talkin lähetys tästä!

Lue lisää:

.
.