Hyppää sisältöön

Pohjois-Karjalaan satanut jopa 20 senttiä lunta, liikenteessä muutama vaaratilanne – katso videolta, miltä takatalvi näyttää

Ilmatieteen laitoksen mukaan eniten lunta on tullut Ilomantsin Pötsönvaaraan. Myös Juuassa ja Lieksassa lumipeite on ollut syvä. Pelastuslaitoksen mukaan kunnat ja kansalaiset olivat varautuneet pyryyn kiitettävästi.

Lumipyry saapui Pohjois-Karjalaan
Lumipyry saapui Pohjois-Karjalaan

Pohjois-Karjalaan on satanut yön ja aamun aikana jopa 20 senttimetriä lunta.

Yle Joensuun saamien tietojen mukaan lumipeite on paksuimmillaan Ilomantsin ja Lieksan suunnalla. Lunta on näissä paikoissa satanut lisää koko aamun.

Ilmatieteen laitoksen tilastot kertovat, että torstai-iltapäivän jälkeen Suomessa on satanut kaikkein eniten Ilomantsin Pötsönvaarassa. Myös Juuan Niemelässä ja Lieksan Lampelassa lunta on tullut taivaan täydeltä.

Joensuun kantakaupunkiin lunta on satanut vain viitisen senttiä.

Maakuntaradion kuuntelijan viestin mukaan Kontiolahden Selkien vaaramaisemissa lunta on noin 15 senttimetriä.

Tältä näytti suorassa lähetyksessä Joensuun Uimaharjussa perjantaina kello 9 aamulla.

Laajoilta sähkökatkoilta vältyttiin. PKS Sähkönsiirron verkkoalueella oli hieman ennen aamuseitsemää sähköttä noin 250 taloutta. Puoli yhdeksältä sähköjä vailla oli enää noin sata taloutta.

Joensuun Uimaharjussa lunta riitti aamulla. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen mukaan yö ja aamu ovat olleet lumisateesta huolimatta verrattain rauhalliset. Aamulla on sattunut pari liikenneonnettomuutta, toinen Ysitiellä Joensuussa Siilaisen rampin lähettyvillä ja toinen Kuutostiellä Kontiolahdessa Lehmon rampin kohdilla. Henkilövahingoilta on tiettävästi vältytty.

Poikkeuksellinen lumipyry aiheutti liikenteessä muutamia ulosajoja. Kuva: Ari Tauslahti / Yle
Enossa lunta oli aamukymmeneltä näin runsaasti. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

Pelastuslaitoksen paloinsinöörin Ville Leinosen mukaan varoitukset poikkeuksellisen myöhäisen lumisateen vaaroista otettiin maakunnassa kaikesta päätellen tosissaan.

– Haluan lausua kiitokset sekä pohjoiskarjalaisille autoilijoille ja kunnille. Joissakin kunnissa, esimerkiksi Lieksassa, katujen kunnossapitoa tehostettiin tälle aamulle. Eli varauduttiin, kuten kuuluukin, Leinonen sanoo.

Pääteiltä lumi on sulanut nopeasti. Sohjoiset tiet voivat kuitenkin olla paikoin liukkaita. Kuva: Ari Tauslahti / Yle
Liikennemerkit ja opastekyltit olivat monin paikoin lumen peitossa. Kuva: Ari Tauslahti / Yle
Kevyen liikenteen väylillä lunta oli paikoin runsaasti. Joensuun Linnunlahdella pyöräilijät saivat aamulla polkea muutaman sentin lumikerroksessa. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle
Joensuun keskustassa näytti aamuseitsemältä tältä. Kuva Kauppakadulta. Kuva: Petri Karvinen / Yle
Ilomantsissa aamu oli näin luminen. Kuva: Urpo Nilsen

Lue lisää:

Pohjois-Karjalaan luvassa jopa 30 senttiä lunta, joka ei sula päivässä – pelastuslaitos vetoaa käyttämään joukkoliikennettä