Hyppää sisältöön

Yöpakkaset vaikeuttavat Postin lääkelähetyksiä Pohjois-Suomessa – verkkoapteekin ilmoitus voi yllättää asiakkaan

Lääketoimitusten pakkasvaikeudet koskevat Pohjois-Pohjanmaata ja Lappia. Esimerkiksi Yliopiston Apteekki ilmoittaa verkkokaupassaan toimitusrajoituksista. Postin mukaan sen pakettijakeluverkosto ei sovellu lääketoimituksiin talvisin.

Postin pakettijakelujärjestelmässä ei ole lämpösäätelyä, minkä takia esimerkiksi tänä keväänä osa apteekeista on rajoittanut lääkkeiden toimitustapoja verkkoapteekin asiakkaille. Kuva: Elina Nieminen / Yle

Verkkoapteekissa asioinut on viime päivinä voinut yllättyä erikoisesta ilmoituksesta, jonka mukaan Postin lääkejakeluun Pohjois-Suomessa vaikuttavat yöpakkaset. Ilmoitus koskee 9-alkuisia postinumeroalueita eli suurinta osaa Pohjois-Pohjanmaata ja Lappia.

Toki kevät on ollut poikkeuksellisen viileä, ja etenkin öisin on oltu reiluissakin pakkaslukemissa, mutta yöpakkasten ei luulisi lääkejakelua haittaavan.

Yksi apteekeista, joka kertoo sivuillaan Postin pakkasvaikeuksista, on Yliopiston Apteekki. Yrityksen verkkoliiketoiminnanjohtaja Joni Katajan mukaan kyseessä on normaali käytäntö, jos kuljetus- ja säilytyslämpötiloja ei pystytä varmistamaan.

– Jos kuljetusliike ei pysty jakelemaan lääkkeitä lämpimässä, emme voi sitä talvella tai pakkasten aikaan käyttää.

Katajan mukaan kyseessä ei ole iso ongelma, vaikka Postilla laaja jakeluverkosto onkin.

– Pystymme aina toimittamaan tilaukset muitakin reittejä, mutta asiakkaalta tilanne karsii vaihtoehtoja.

Posti: Jakeluverkossa ei ole lämpösäätelyä

Ilmoitus Postin jakelurajoituksista voi tulla kuluttajalle vastaan apteekin verkkokaupassa toimitustapaa valittaessa. Kaikkien verkkoapteekkien sivuilta pakkasmainintaa ei kuitenkaan löydy ainakaan ennen lopullista maksua.

Postin liiketoimintajohtaja Tommi Kässin mukaan yhtiö kertoo palvelunsa rajoitteet apteekeille, jotka päättävät asiakkaille tarjottavista toimitusvaihtoehdoista.

Pakkasten takia Postin pakettijakelu ei ole soveltunut kevään aikana lääkkeiden jakeluun.

– Pakettijakeluverkostossa ei ole lämpösäätelyä, mikä on luonnollisesti huomioitava lääkejakelussa, Kässi sanoo.

Hän ei ota kantaa Postin lääketoimitusten määriin tai ongelman laajuuteen mutta toteaa, että apteekit ovat rajanneet Postin toimitustapoja puuttuvan lämpösäätelyn takia.

Pakkanen ei ole ainoa lämpöön liittyvä ongelma, sillä myös helle ja jakeluverkoston kuumeneminen voivat aiheuttaa vaikeuksia lääketoimituksiin kesäisin.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen yliproviisori Johannes Pietiläisen mukaan verkkokaupan lääkejakelu on tarkasti säädelty ja sitä valvotaan monin tavoin. Tämän kevään kaltaiset pakkasvaikeudet ovat kuitenkin ensi sijassa apteekkarin ja jakeluyrityksen välisiä asioita.

Pietiläinen pitää hyvänä, että mahdollisista jakeluvaikeuksista ilmoitetaan avoimesti apteekin verkkosivulla esimerkiksi tilauksen yhteydessä ja lämpötiloja seurataan tarkasti.

Lääketoimitusten vastuu on apteekkarilla

Apteekit ja kuljetusyritykset tekevät jakelujärjestelyissä tiivistä yhteistyötä, mutta lääkelain mukaan viimeinen vastuu on apteekkarilla, kertoo Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Arto Hokkanen.

– Apteekkari vastaa lääkkeistä siihen saakka, kunnes asiakas saa sen haltuunsa.

Lämpötilaseuranta on olennainen osa turvallista jakelua. Kuljetusten aikaisia lämpötiloja seurataan niin sanotuilla loggereilla, joiden tietoja voidaan käyttää jälkikäteisvalvontaan ja toimitusketjujen kehittämiseen.

Hokkasen mukaan lääkeohjeista poikkeavat lämpötilan vaihtelut ovat kuljetuksissa jopa merkittävin olosuhdemuutos, joka voi aiheuttaa lääkkeelle laatuhaittaa.

Apteekkien verkkomyynti avattiin kymmenen vuotta sitten, ja sen suosio on ollut kovassa kasvussa etenkin viime vuosina. Verkkokaupan kasvu ja kehitys lisäävät entisestään turvallisen ja toimivan jakeluverkoston merkitystä.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 8. toukokuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

.
.