Hyppää sisältöön

Biden: Putin-tapaamisen aika ja paikka ovat edelleen avoinna – Politico: tapaamisen järjestäminen Helsingissä on epätodennäköistä

Helsinki isännöi Bidenin edeltäjän Donald Trumpin tapaamista Putinin kanssa heinäkuussa 2018. Politicon mukaan juuri tästä syystä on epätodennäköistä, että valinta kohdistuisi jälleen Helsinkiin.

Joe Biden ja Vladimir Putin tapasivat Moskovassa maaliskuussa 2011. Biden oli tuolloin Yhdysvaltain varapresidentti ja Putin Venäjän pääministeri. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan hänen ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisen ajankohtaa ja tapaamispaikkaa neuvotellaan edelleen. Hän kertoi Valkoisen talon edustalla toimittajille olettavansa silti tapaavansa Putinin pian, kertoo uutistoimisto Reuters.

Biden ehdotti viime kuussa puhelinkeskustelussa Putinille, että johtajat tapaisivat kasvotusten kolmannessa maassa ja neuvottelisivat maiden välisistä ajankohtaisista kysymyksistä. Pian tämän jälkeen Suomi esitti Tasavallan presidentin kanslian mukaan molemmille osapuolille valmiutensa tapaamisen isännöintiin.

Helsingin mahdollisuudet tulla valituiksi Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien huipputapaamisen pitopaikaksi vaikuttavat varsin ohuilta, kertoo yhdysvaltalaislehti Politico (siirryt toiseen palveluun).

Helsinki isännöi Bidenin edeltäjän Donald Trumpin tapaamista Putinin kanssa heinäkuussa 2018. Politicon mukaan juuri tästä syystä on epätodennäköistä, että valinta kohdistuisi jälleen Helsinkiin.

Trumpin ja Putinin tapaaminen aiheutti Yhdysvalloissa kohun ja paljon kritiikkiä presidenttiä kohtaan, kun Trump vaikutti tapaamisen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa hyväksyvän mukisematta Putinin väitteet siitä, ettei Venäjä ollut pyrkinyt vaikuttamaan Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Tapaus vahvisti yleistä vaikutelmaa siitä, että Trump myötäili Putinia liikaa.

Politicon haastattelemien asiantuntijoiden ja entisten Yhdysvaltain hallinnon virkamiesten mukaan vertailut Trumpiin hallitsisivat julkista keskustelua, jos Biden ja Putinin tapaisivat Helsingissä. Se voisi jättää varjoonsa tapaamisen tärkeän asiasisällön.

Tapaamispaikalla on väliä

Tapaamisen järjestelyt sinänsä onnistuivat Suomessa mainiosti. Tapaamisen pitopaikalla on kuitenkin suuri symbolinen merkitys.

Biden sanoi tiistaina toivovansa, että tapaaminen onnistuu kesäkuussa. Tuolloin presidentti on muutenkin käymässä Euroopassa G7-maiden ja Naton huippukokouksissa, joten Putinin tapaaminen samassa yhteydessä olisi logistisesti järkevää.

Mahdollisia tapaamispaikkoja Helsingin ohella olisivat esimerkiksi Itävallan Wien ja Islannin Reykjavik. Itävallan tiedetään olevan kiinnostunut tapaamisen isännöinnistä, ja Suomen tavoin se on Natoon kuulumaton EU-maa, mikä voi tehdä siitä soveliaan Venäjän silmissä.

Islanti on Nato-maa, mutta sillä on historiaa vastaavien huipputapaamisten järjestämisessä. Politicon mukaan esillä ovat olleet myös ainakin Tshekin Praha, Slovenian Ljubljana ja Azerbaidzhanin Baku.

.
.