1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. retkeilymajat

Retkeilijöiden tupia remontoidaan Lapissa

Nyt vuorossa ovat erityisesti pohjoisimman Lapin tuvat.

Retkeilymajat
Porojärven tupa Käsivarressa.
Yksi remonttikohde on Porojärven tupa Käsivarren Lapissa.Marko Huusko / Metsähallitus

Metsähallituksen Luontopalvelut jatkaa retkeilijöiden palvelujen parantamista kunnostamalla 18 Lapin päivä-, autio-, varaustupaa sekä historiallista tupaa. Suurin osa kunnostetaan yrittäjävoimin. Remontit tehdään eduskunnan myöntämällä rahoituksella.

Nyt vuorossa ovat erityisesti pohjoisimman Lapin tuvat.

Tänä vuonna kansallispuistojen tuvista kunnostusvuorossa ovat Vaskojoki ja Sallivaaran historiallisen poroerotuspaikan neljä tupaa Lemmenjoella sekä Sarvioja ja Sudenpesä Urho Kekkosen kansallispuistossa.

Erämaa-alueiden tuvista kunnostetaan Taapmajärvi ja Porojärven vuokratupa Käsivarressa, Näkkälän Välitupa Pöyrisjärvellä, Korsatupa Puljussa ja Rautujärvi Hammastunturissa.

Muita kunnostettavia tupia ovat Pyhävasan, Muusan, Kalmankaltion, Raijankiselän ja Taatsijärven tuvat sekä Marasen tupa Rovaniemellä.

Korjaukset työllistävät yhä enemmän yrittäjiä, sillä vain osa kunnostuksista tehdään Metsähallituksen omana työnä. Joskus tupakunnostuksia tekevät myös asiantuntevat vapaaehtoiset. Kunnostus tehdään aina Metsähallituksen ohjauksessa.

Tuvat ovat kunnostuksen ajan pois retkeilykäytöstä. Tupien kunnostusaikatauluja voi seurata Luontoon.fi -verkkopalvelusta.