Hyppää sisältöön

Se, mikä porosta jää ihmiseltä syömättä, voi olla koiran suurinta herkkua – perinteisesti porosta käytetään kaikki osat

Viime vuosina teurastuksesta ylijääneitä poron osia on alettu hyödyntää entistä enemmän koiranruokiin. Perinteisesti poronhoidossa mitään poron osia ei ole haluttu heittää hukkaan. Mitä vähemmän teurastuksesta syntyy jätettä, sen parempi.

Anni Ahlakorven koirat Urra ja Suossa haistelevat kiinnostuneina pakastimesta kaivettuja herkkuja. Kuva: Kirsti Länsman / Yle

Utsjoella asuvan Anni Ahlakorven jaloissa pyörivät koirat Urra ja Suossa sekä Tilli-kissa. Eläimille vaikuttaa olevan selvää, kenen herkkuja omistaja on hakemassa pakastimestaan.

Pakastimessa Ahlakorpi säilyttää muun muassa poron luita, jänteitä ja kalvoja, joista hän kokkaa koirilleen herkkuja. Hän on saanut tutuilta poronhoitajilta teurastuksesta ylijääneitä osia.

Kun ruokapalat ovat sulaneet, Ahlakorpi levittää ne pellille ja siirtää uuniin kuivumaan. Karvaisten kavereiden täytyy malttaa odottaa nyt yön yli, ennen kuin ne pääsevät pureskelemaan kuivatettua jännettä.

Kuva: Inger-Elle Suoninen / Yle

Tuoreet jänteet eivät sopineet Ahlakorven koirille, joten hän päätti kokeilla niiden kuivattamista.

– En tiedä, miten tämä virallisesti pitäisi tehdä. Olen aiemmin jonkin verran itselleni kuivattanut kasviksia ja eväitä metsään. Sitten mietin, että ei se ole sen kummempaa näitä jänteitä kuivattaa, Ahlakorpi kertoo.

Porosta jää vähemmän jätettä, kun ihmisen ruuaksi kelpaamattomatkin hyödynnetään

Inarissa Toivoniemen teurastamolla ja lihanleikkaamolla on viime vuosina alettu hyödyntämään ihmiselle kelpaamattomia osia koiranruuaksi.

– Se on ollut sellainen kasvava juttu ja olemme yritettäneet kehittää sitä täällä, teurastamon esimies Nilla Angeli kertoo.

Koiranruuaksi päätyy esimerkiksi sisäelimiä, kuten keuhkot ja ruokatorvet. Perinteisesti poronhoidossa mitään poron osia ei ole haluttu heittää hukkaan, joten tällainen hyötykäyttö istuu filosofiaan hyvin.

– Perinteisesti porosta on käytetty kaikki mahdollinen hyväksi, ja mitä enemmän pystytään käyttämään, niin sitä vähemmän tulee jätteeksi menevää tavaraa, Angeli kertoo.

Vuosittain poronhoitoalueella kerätään noin 300-400 tonnia teurastusjätteitä, jotka kuljetetaan etelään jatkojalostukseen koiranruuaksi.

Teurastamon näkökulmasta hyöty on myös taloudellinen, kun jätekustannuksissa säästetään ja sivutuotteista saadaan jonkin verran lisätuloja.

– Kyllähän se näitä elinkeinonharjoittajia auttaa, kun on erilaisia kuluja, mitä tulee teurastamossa poroja teurastaessa, nylkymaksut ja muut juoksevat kulut. Näillä sivutuotteilla saadaan poron katetta vähän paremmaksi, toteaa Angeli.

Tuotanto alkoi tarjonnan vähyydestä

Polar Pet -yrityksellä ajatus koirien herkkujen kuivattamiseen tuli, kun tarjontaa ei kaupan hyllyillä paljon näkynyt. Mika Laine Polar pet -yrityksestä kertoo, että heidän aloittaessaan poronosia ei tarjolla juurikaan ollut.

Yritykselle raaka-aineet kuivattuihin koiranherkkuihin tulevat eri puolilta Suomea. Myös he kuivattavat ne uunissa. Suurin kysyntä on kuivatuille poron kylkiluille.

– Koirilla on maku suussa itsellään, aika hyvin niille näyttää kelpaavan, Laine arvelee.

Anni Ahlakorpi säilyttää tutuilta poronhoitajilta hankittuja luita, jänteitä ja kalvoja pakastimessa ja kuivattaa niitä koirilleen. Kuva: Kirsti Länsman / Yle

Anni Ahlakorpi kertoo, että hänen itse kuivattamansa koiranruuat eivät säily kovin pitkään.

– Huomasin jossain kohtaa, että ne eivät säily kovin kauaa. Jos ne ovat astiassa, johon ei pääse ilmaa, niin ne alkavat kyllä homehtua. Uskon, että nämä kaksi ovat sitä mieltä, että ei niitä kyllä tarvitsekaan säästää, Ahlakorpi naurahtaa ja vilkaisee koiriaan.