1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. äitienpäivä

Katso hellyttävä video Pertsa-vauvasta: Heidi Keisusta tuli äiti vastoin odotuksia – Lapin sairaanhoitopiirissä on käynnissä vauvabuumi

Pienen pieni poikavauva tuhisee tyytyväisenä sylissä täysin tietämättömänä siitä, että pian juhlitaan äiti Heidi Keisun ensimmäistä äitienpäivää. Tie tähän hetkeen on ollut pitkä. Vauva on yksi 338:sta, jotka ovat syntyneet huhtikuun loppuun mennessä Lapin keskussairaalassa.

Äitienpäivä
Pertsa-vauva on moninkertainen ihme – Heidi Keisusta tuli äiti, vaikka sen ei pitänyt olla mahdollista
Pertsa-vauva on moninkertainen ihme – Heidi Keisusta tuli äiti, vaikka sen ei pitänyt olla mahdollista

Pari vuotta sitten Heidi Keisu joutui kahteen eri auto onnettomuuteen. Niskaan jäi vaurio, ja hän on edelleen toipilas.

Lisäksi hän kärsii endometrioosista eli kohdun limakalvon sirottumataudista, joka vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Hänelle suositeltiin keinohedelmöitystä, mutta Keisu ei halunnut raskaita hoitoja.

Pertsaksi toistaiseksi kutsuttavalla vauvalla oli kuitenkin oma suunnitelma, joka yllätti äidinkin.

– Tein yhtenä viikonloppuna kuusi raskaustestiä ja mietin, mihin ihmetikkuun oikein pissasin. En meinannut millään uskoa, että olen raskaana. Tunne oli sanoinkuvaamaton, ensin oli kauhua ja sitten wau-fiilis.

Raskaus oli vaikea. Näytti siltä, että vauva ei kasva odotusten mukaisesti, joten synnytys käynnistettiin ennenaikaisesti. Pieni poika on kuitenkin kehittynyt hyvin.

Tuleva äitienpäivä herkistää.

– On onnen tunne ja samalla shokki. Mulla on tässä pieni miehenalku, josta on pidettävä huolta. Mielessäni kävi, että herttinen sentään, miten tästä selvitään. Haluan kuitenkin keskittyä positiiviseen. Me ollaan tässä, me ollaan selvitty – eteenpäin mennään.

Lapissa pieni vauvabuumi

Syntyvyys on nousussa Lapin sairaanhoitopiirissä. Vauvoja on syntynyt jo nyt 40 enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Meno ei näytä hidastuvan loppuvuoden aikanakaan. Esimerkiksi syyskuussa on laskettu aika yli sadalla äidillä.

Länsi-Pohjan keskussairaalassa Kemissä synnytysten määrä on pysynyt melko tasaisena useita vuosia. Tänä vuonna on syntynyt 133 vauvaa. Toisaalta asukaspohja on pienempi kuin Lapin Sairaanhoitopiirin alueella.

Lue myös:

Länsi-Pohjassa syntyi 453 vauvaa viime vuonna

Länsi-Pohjassa juhlittiin kakkukahveilla synnytystoiminnan jatkumista – ylilääkäri: "On tullut viestejä, että bravo ja ihanaa"