1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Muinaisten kulkijoiden kalliomaalaukset ja jylhät maisemat saivat kansainvälisen tunnustuksen – Saimaalle odotetaan runsaasti turisteja

Muinaiset kulkijat jättivät muistoksi kymmeniä kalliomaalauksia eri puolille Saimaata. Näitä ja muita luonnon erikoisuuksia esitellään Saimaan Geoparkissa.

Punkaharju ilmakuva

Saimaalla liikuttiin jo tuhansia vuosia sitten. Muinaiset kulkijat jättivät muistoksi muun muassa kymmeniä kalliomaalauksia eri puolille järveä.

Yksi näistä on Ruokolahden Kolmiköytisienvuorenkyljessä.

Saimaan geoparkin erikoisuuksia ovat esimerkiksi kalliomaalaukset. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Paikkaan ovat tutustumassa Saimaan Geoparkin geo-opaskurssin osallistujat.

– Haluaisin oppia näistä kohteista mahdollisimman paljon ja kertoa niitä tarinoita sitten omille asiakkailleni, Maikki Kiuru kertoo.

Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Omaa yritystoimintaa

Imatralla koulutetaan geo-oppaita Saimaan Geoparkin tarpeisiin. 40 henkilön ryhmästä puolet on Saimaan ammattiopiston luonto- ja ympäristöperustutkinnon opiskelijoita. Loput ovat geopuiston partneriyrityksistä tai suunnittelevat omaa Geoparkiin liittyvää yritystoimintaa.

Myös Maikki Kiuru on aloittamassa omaa yritystään.

– Tarjoan esimerkiksi melontaretkiä Saimaalla ja geopark-esittelyjä, hän sanoo.

Kiuru on toiminut talvisin safarioppaana Lapissa. Nyt hän haluaa myös Saimaalle.

– Kesät aion viettää Saimaalla ja talvet Lapissa. Isoisäni toimi venetaksina Saimaalla. Halusin tulla sukuni juurille tänne Imatralle. Nyt on minun vuoroni viedä ihmisiä Saimaalle, Kiuru sanoo.

Unescon päätös innoitti

YK:n opetus- ja kulttuurijärjestö Unesco myönsi vajaa kuukausi sitten Saimaalle Global Geopark -aseman. Järjestö tunnustaa näin, että Saimaalla on kansainvälisesti merkittäviä geologisia ja historiallisia kohteita ja maisemia.

Kansainvälinen tunnustus on pistänyt entisestään vauhtia Saimaan Geoparkin toimintaan ja markkinointiin.

Saimaan kuntien perustaman Geoparkin on tarkoitus tehdä Saimaan geologiaa, luontoa ja historiaa tutuiksi paikallisille ihmisille. Samalla alueelle halutaan myös lisää kotimaisia ja ulkomaisia turisteja.

Yrittäjät tyytyväisiä

Geologisten nähtävyyksien eli geokohteiden vieressä sijaitsevat yrittäjät ovat tyytyväisiä Unescon päätöksen tuomasta kansainvälisestä näkyvyydestä.

– Olemme tosi onnellisia, että satuimme perustamaan tämän hotellin juuri tällaisen virallisen geokohteen keskelle, Salpalinjan hovin yrittäjä Anne Sorsa-Vainikka kertoo.

Anne Sorsa-Vainikka on tyytyväinen, että hänen hotellinsa sijaitsee aivan geokohteen vieressä. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Hotelli sijaitsee vanhassa kyläkoulussa Lappeenrannan Rutolassa. Se on oikea erilaisten geologisten, historiallisten ja esihistoriallisten kohteiden keskittymä.

5700 vuotta sitten Rutolan kautta virtasi Saimaan muinainen laskujoki. Tuolloin Saimaan vedet valuivat vielä kohti nykyistä Kymijokea ja Suomenlahtea, eivätkä Vuoksen kautta Laatokkaan kuten nykyään.

Saimaan entisen laskujoen uomaa kulkee nykyään Väliväylän melontareitti. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Muinaisen lasku-uoman pystyy vieläkin näkemään kartassa pitkien lahtien, jokien ja järvien ketjuna. Nykyään samaa uomaa kulkee väliväylän melontareitti, jota aikaisemmin käytettiin myös puunuitossa.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Rutolassa voi tutustua myös vanhaan puunuittolaitokseen, jonka avulla tukkeja on nostettu nykyisen vedenjakajan ylitse ylemmälle uittoväylälle. Tämän lisäksi paikalla ovat vielä laajat Salpalinjan bunkkerikompleksit.

Salpalinjan bunkkeri Rutolassa Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Anne Sorsa-Vainikka uskoo, että kansainvälinen geopark-asema lisää entisestään kiinnostusta Saimaan matkailuun esimerkiksi Keski-Euroopassa.

– Meillä on ollut runsaasti yhteyksiä saksalaisiin, belgialaisiin ja hollantilaisiin matkatoimistoihin. Ensimmäiset paketit ovat siellä tulossa jo myyntiin, Sorsa-Vainikka sanoo.

Vieläkin eksoottisempaa geomatkailua on jo tarjolla Puumalassa Metsäsydämen joogamajatalossa ja paikallisella norppapolulla, joka on myös geokohde.

– Viemme asiakkaita geokohteelle, jossa joogaamme ja samassa yhteydessä kerromme kohteen historiasta, Metsäsydämen yrittäjä Maria Talvitie kertoo.