Hyppää sisältöön

Päijät-Hämeen veneilykausi pääsee kunnolla vauhtiin, kun sisävesikanavat avautuivat

Liikenne käynnistyi perjantaina Vääksyn, Kalkkisten sekä Kimolan kanavissa. Myös retkisatamien huoltokausi on käynnistymässä.

Vääksyn kanava avataan liikenteelle perinteisesti toukokuun ensimmäisenä perjantaina. Tänä vuonna ensimmäiseen sulutukseen kiirehti Ruovesi-laiva. Kuva: Mika Moksu / Yle

Veneilykausi pääsi käyntiin Päijät-Hämeessä toden teolla tänään, kun Kymijoen vesistön kanavat avattiin liikenteelle. Perjantaina kello yhdeksän liikenne käynnistyi Vääksyn, Kalkkisten sekä Kimolan kanavissa.

Vääksyn kanavalle tämä vuosi on juhlavuosi - kanava täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Vääksyn kanava on Suomen vilkkain sisävesikanava, jossa tehdään vuosittain yli neljä tuhatta sulutusta.

Myös Päijänteen retkisatamien huoltokausi on käynnistymässä. Päijänteellä on huollettavana noin 20 kohdetta Lahden ja Jyväskylän välillä.

Retkisatamissa huolletaan kuivakäymälät, korjataan rakennuksia ja rakenteita, viedään jätteet pois ja huolletaan saunat. Osaan satamia toimitetaan polttopuita retkeilijöiden käyttöön. Huoltotyöt tehdään useaan kertaan kesän aikana. Retkisatamat ovat Päijänteen Virkistysalueyhdistyksen ja kaupunkien omistamia.

Heinolan satamaa kunnostetaan tänä kesänä

Myös Heinolan satamassa valmistaudutaan vilkkaaseen veneilykesään. Heinolan satamapalveluiden tuottajana on aloittanut uusi yrittäjä, joka pitää sataman palvelut auki päivittäin aamukymmenestä iltakymmeneen syyskuun loppuun asti. Veneilykausi käynnistyi Heinolan satamassa jo vappuviikonloppuna, kun ensimmäisen vierasveneet kävivät laiturissa.

Tämän kesäkauden ajan Heinolan sataman wc- ja pesutilat ovat uimarannan kylpylän rakennuksessa, koska kaupunki rakentaa uuden huolto- ja palvelurakennuksen satamaan. Myös sataman tankkauspiste ja veneilijöiden septi- ja pilssipumppu ovat jo toiminnassa. Satamalaiturin peruskorjaus valmistuu toukokuun loppuun mennessä.

Veneilyharrastajien vinkkelistä Päijät-Hämeen satamien palvelut ovat melko hyvällä mallilla. Lahden pursiseuran harrasteveneilytoimikunnan puheenjohtajan Sami Kallion mukaan Vesijärven, Päijänteen ja Ruotsalaisen pysähdyspaikat palvelevat monipuolisesti veneilijöiden tarpeita.

Yleisin harmin aihe ovat veneen vessan jätetankin tyhjentämiseen käytettävien septilaitteiden viat.

Moni kunta on viime vuosina pyrkinyt kohentamaan satamapalveluja. Kallion mukaan veneilijät puolestaan elävöittävät satamia ja tuovat euroja lähikauppoihin.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.