Hyppää sisältöön

Myös Turun tuomiokirkon penkeissä istuu nyt pahviyleisö – korona-ajan seurakunta on maksettu paikalle Yhteisvastuukeräyksen tukemiseksi

Suomen kansallispyhäkkö on saanut omat pahvihahmonsa useiden muiden seurakuntien lailla. Jokainen voi ostaa omasta kuvastaan tehdyn hahmon istumaan koronaturvallisesti kirkon penkkiin. Ilmiö on tuttu myös urheilukatsomoista.

Turun tuomiokirkko sai Yhteisvastuukeräyksen pahvihahmot
Turun tuomiokirkko sai Yhteisvastuukeräyksen pahvihahmot

TURKU Turun tuomiokirkkoon on tuotu pahvihahmoja Yhteisvastuukeräyksen vauhdittamiseksi. Ne tuovat läsnäoloa muun muassa virtuaalisiin jumalanpalveluksiin. Kuka tahansa voi kurkistaa, kuka Suomen kansallispyhäkön penkissä istuu esimerkiksi äitienpäivän messussa.

Turun tuomiokirkossa istuvat pahvisina muun muassa Turun piispa Mari Leppänen ja kaupungin johtohenkilöitä. Kuka tahansa voi liittyä tähän joukkoon maksamalla 40 euroa ja lähettämällä kuvansa mainostoimistoon, joka järjestää paikalle pahvihahmon. Jo nyt varauksia on tullut noin 50.

Arkkipiispa Tapio Luoma saapui katsomaan pahvista yleisöä.

– Iloisia ovat, ja näyttää siltä, että he kuuntelevat hymyssä suin hyvin tarkasti, mitä pappi julistaa. Mielelläni tuohon joukkoon liityn, kertoo Luoma, jonka pahvihahmo on valmistumassa lähiaikoina.

Pahvihahmot pidetään kirkossa todennäköisesti esillä myös muulloin kuin jumalanpalveluksissa. Tuomiokirkko on avoinna joka päivä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Arkkipiispan mukaan pahvihahmoissa yhdistyy kaksi tärkeää elementtiä. Jumalanpalveluselämä ja läsnä oleva seurakunta pahvihahmojen muodossa ja toisaalta Yhteisvastuukeräyksen tärkeä sanoma. Arkkipiispa kannustaa myös muita seurakuntia lähtemään mukaan, jos se on niille mahdollista.

Vapaaehtoistyöntekijä sai idean

Pahvihahmoidean äiti Turun tuomiokirkkoseurakunnassa on aktiivinen seurakuntalainen ja vapaaehtoistyöntekijä Aira Hellström.

– Huomasin, että pahvihahmoja on Haagan seurakunnassa ja ehdotin tätä myös meille. Idea sai innostuneen vastaanoton ja hahmot on saatu kirkonpenkkiin todella nopeasti. Itsekin olen siellä, iloitsee Hellström.

Aira Hellström iloitsee, että hahmot ovat saavuttaneet hyvän suosion. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Korona-aikana turvalliset pahvihahmot ovat saaneet omat paikkansa Haagan seurakunnan lisäksi muun muassa Ikaalisten kirkossa ja Pispalan kirkossa Tampereella.

Yhteisvastuukeräyksen keräyskohde vaihtuu joka vuosi. Tänä vuonna kerätään varoja syrjäytyneille tai syrjäytymisvaarassa oleville ikäihmisille. Osa keräyksen tuotosta jää oman seurakunnan ikäihmisten hyväksi tehtävään työhön.

Keräyksen suojelija on tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Tuomiokirkkoseurakunnan keräystä tukee myös Mainostoimisto 4D, joka valmistaa pahvihahmot.

Lue myös:

.
.