Hyppää sisältöön

Kirjakauppias perusti vanhainkodin kirjoille, joista ihmiset haluavat eroon – nyt hänellä on valtava halli lattiasta kattoon täynnä kirjoja

Vanhoista kirjoista eroon pääseminen voi osoittautua vaikeaksi. Esimerkiksi isoja tietosanakirjasarjoja eivät huoli edes kierrätyskeskukset. Wanha kirjahalli Kouvolan Myllykoskella on poikkeus.

Tarja Tornaeus katselee käsissään olevan kirjan välistä löytynyttä kirjettä
Rautakaupan vanha varastohalli on tätä nykyä Wanha kirjahalli. Hallissa on kaikki seinät täynnä kirjoja lattiasta kattoon. Paikka on muodostunut Kouvolan Myllykoskella jopa turistikohteeksi. Tarja Tornaeus esittelee Wanhaa kirjahallia.

Massiiviset kirjapinot kohoavat kohti varastohallin kattoa. Kirjojen värikkäät selkämykset peittävät 300 neliön suuruisen entisen rautakaupan varastohallin seinät. Kouvolan Myllykoskelle on muodostunut on parissa vuodessa todellinen kirjojen vanhainkoti.

– Tämä oli jo viime kesänä täynnä. Mutta täältä saa hakea kirjoja, joten tämä myös tyhjenee välillä, kertoo Wanhan kirjahallin miehensä kanssa perustanut Tarja Tornaeus.

Kirjoja on kodeissa niin paljon, että niistä on tullut lähes ongelma. Antikvariaatit valikoivat kirjat huolella. Suuresta kirjakokoelmasta jälleenmyyntiin saattaa päätyä vain muutama nide tietokirjoja tai tuoretta kaunokirjallisuutta.

Kirjat on järjestetty massiivisiin hyllyihin aihepiireittäin. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Ensimmäiseksi kirjapinoista on karsittava pois tietosanakirjat ja kirjakerhojen kirjat. Seuraavaksi sivuun siirtyvät kaikki huonokuntoiset sekä homeelle ja tupakalle haisevat niteet.

Kotkassa ja Haminassa toimivalle antikvariaatti Salpakirjalle tarjotaan vanhoja kirjoja päivittäin. Niistä suurimmalla osalla ei ole kaupallista arvoa.

– Ikä ei yksin tee vanhoista kirjoista arvokkaita. Arvo määräytyy kysynnän mukaan, sanoo antikvariaatti Salpakirjan yrittäjä Marko Koskiaho, jolla on yli 20 vuoden kokemus käytettyjen kirjojen myynnistä.

Paikka löytyy myös kirjojen hylkiöille

Wanha kirjahalli on poikkeus. Sinne kelpaavat kaikki kovakantiset kirjat. Pokkarit menevät varastossa huonoon kuntoon, joten niitä ei mielellään oteta. Tämä paikka on pelastus heille, joiden mielestä kirjan hävittäminen paperinkeräyksen mukana tuntuu liian raadolliselta.

Kirjoja otetaan vastaan pari viikkoa toukokuun alussa eli juuri parhaillaan.

– Me jopa ilahdumme, kun me saamme Valittujen palojen lyhennettyjä klassikoita. Ei niitä kukaan enää lue tai halua ottaa, mutta me teemme niistä hienoa yhtenäistä seinää esiintymislavan taustaksi, esittelee Tarja Tornaeus.

Wanha kirjahalli toimii kesäisin myös Kymi libri -kirjamessujen tilana. Lisäksi siellä järjestetään muita tapahtumia ja näytetään elokuvia.

Valittujen palojen selkämys on tuttu takavuosien kirjahyllystä. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Tietosanakirjoista syntyy jykevä pöytä

Kierrätyskeskukset ja esimerkiksi SPR:n kierrätystavaratalo Kontti kelpuuttavat Myllykosken Wanhan kirjahallin tavoin lähes kaikenlaisia kirjoja. SPR Kontin myymälätoiminnan johtajan Leevi Heimosen mukaan kirjat ovat jopa hyvä myyntiartikkeli.

– Kirjoja tulee paljon, mutta niitä myös ostetaan paljon. Ne ovat ihmeellisesti pitäneet pintansa, sanoo Leevi Heimonen SPR:n Kontista.

Jos samat kirjat viipyilevät hyllyssä pitkään, ne toimitetaan paperinkeräykseen. Vanhoja 1970-90-lukujen tietosanakirjasarjoja Konttikaan ei huoli.

Tieto siirtyi nettiin ja syrjäytti tietosanakirjat. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Vanhat tietosanakirjat eivät enää ole käytössä sisältönsä puolesta, koska tieto on saatavilla netistä. Myllykoskella myös tietosanakirjat löytävät paikkansa.

– Meillä ne päätyvät pöydänjaloiksi ja portinpieliksi. Ne on ovat hyvää ja tukevaa materiaalia, sanoo Tarja Tornaeus.

Kirjahallista on jo muodostunut muutamassa kesässä eräänlainen turistinähtävyys. Lähes jokainen ovista ensimmäistä kertaa sisään astuva kaivaa kännykkäänsä taskusta ja ottaa muutaman kuvan muistoksi näyttävistä kirjapinoista.

.
.