1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Riikka Purra

Perussuomalaisten Riikka Purra Ykkösaamussa: hallitus ei ollut hajoamassa, koska keskustalla tuskin on enää koskaan mahdollisuutta saada maakuntauudistusta läpi

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra totesi Ykkösaamussa, että keskusta haluaa pysyä hallituksessa, koska laskevan kannatuksen puolueella on ainutkertainen mahdollisuus saada maakuntauudistus läpi. Purra arvosteli myös kunnille jaettuja koronatukia liian avokätisiksi.

Riikka Purra
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra vieraili Ylen Ykkösaamussa 8. toukokuuta.
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra sanoi Ykkösaamussa, että perussuomalaiset ovat sekä duunareiden että yrittäjien puolue.Silja Viitala / Yle

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra arveli, että sosiaali- ja terveysuudistuksella oli suuri merkitys sovun löytymiseen hallituksen puoliväliriihessä.

– Sote ja erityisesti maakuntauudistus tai hyvinvointialueuudistus on keskustan hanke. Kun katsotaan keskustan kannatusta ja tulevaisuutta ainakin tällä hetkellä, niin se ei ole niin ruusuinen, että uskoisin, että keskustalla on koskaan enää mahdollisuutta saada tällaista maakuntauudistusta läpi. Se on hyvin tärkeä keskustapuolueelle, Purra sanoi Ykkösaamussa.

Purra sanoi, ettei hän tästä syystä suhtautunut kovin vakavasti kehysriihestä kantautuneisiin kriisipuheisiin. Hänen mukaansa sote-uudistuksella on suuri merkitys hallitusyhteistyössä jatkossakin.

– En missään nimessä usko, että keskusta kriisiyttäisi hallitustyötä ennen kuin sote on saatu maaliin.

Purran mukaan eduskunnan valiokuntia kiirehdittiin saamaan lausunnot sotesta valmiiksi ennen kehysriiheä. Purra on hallintovaliokunnan puheenjohtaja.

– Aikataulu oli tiukka eikä saatu selvitettyä asioita niin perinpohjaisesti kuin olisi ollut tarpeen.

"Ylimitoitetut paketit auttavat hallituspuolueita vaaleissa"

Hallitus on myöntänyt kunnille ja kuntayhtymille koronan vuoksi maksettavia tukirahoja valtionosuuksina noin kolme miljardia euroa. Summa on osoittautunut suuremmaksi kuin koronasta aiheutuneet vahingot kunnille.

Riikka Purra ennakoi, että kuntien saama koronatuki saattaa vaikuttaa kuntavaaleissa.

– On aivan selvää, että ylimitoitetut kuntapaketit auttavat hallituspuolueita kuntavaaleissa. Taloustilanne monessa kunnassa on todelliseen tilanteeseen nähden suhteettoman positiivinen. Sekä keskustalla että vasemmistopuolueilla on helpompaa, kun voi luvata asioita sen sijaan, että pitäisi vain sopeuttaa ja suunnitella leikkauslistoja.

Purran mukaan kuntien tukeminen koronaepidemiassa oli kuitenkin välttämätöntä.

– Muuten kaikki kunnat eivät ehkä olisi selviytyneet edes perustehtävistään. Valitettavasti tässä mentiin yli.

Kuntasektori siirtyi alijäämästä runsaaseen ylijäämään

Vaikka kuntien talous koheni koronarahoilla, ongelmat eivät ole ohi.

– Koronan varjolla esitettiin tukia, jotka eivät kohdistuneet koronan aiheuttamiin ongelmiin. Niillä onkin ylituettu kroonisesti velkaantunutta ja pahojen alijäämien kuntasektoria. Varmasta alijäämästä siirryttiin valtiovarainministeriön arvioimaan 1,2 miljardin euron ylijäämään, sanoo Purra. Kuntaliitto ilmoittaa kuntien ja kuntayhtymien ylijäämäksi yhteensä 1,7 miljardia euroa vuonna 2020.

Kunnissa ei voida kuitenkaan tuudittautua koronarahojen tuomaan auvoon, sillä tukien tuoma helpotus on väliaikaista.

– Kuntien taloustilanne on kroonisen huono. Sitä ei ole aiheuttanut korona eikä muu yllätys, vaan vuosikausien yhä paisuvammat menot ja heikko tulokehitys. Kuntien tehtävien ja rahoituksen välillä on selvä ja yhä suurempi epäsuhta, huomauttaa Purra.

Purra on huolissaan veropohjan kaventumisesta, valtionosuusprosenttien tippumisesta ja kuntien tehtävien lisäyksestä.

– Kunta ei kykene tehtäviään karsimaan muuta kuin vapaaehtoisten osalta, joten pääasiallisen muutoksen tulee tulla valtion tasolta.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra TV1:n Ykkösaamun haastattelussa lauantaina klo 10.05

Lue lisää

Ylen kuntavaalimittaus: Kokoomus kiilasi ykköseksi, turpeesta riitely ei kohentanut vihreiden ja keskustan suosiota