Hyppää sisältöön

"Melkoisen älytön ajatus" – näin kokoomus päätyi ensin äänestämään tyhjää ja sitten pelastamaan EU:n elvytyspaketin

Suomen eurooppalaisimmaksi itseään mainostava puolue teki viikon välein kaksi erilaista päätöstä, miten se suhtautuu EU:n elvytyspakettiin. Kokoomuksen kentällä päätös äänestää tyhjää nosti valtavan metelin. Lopulta puolue päätyi tukemaan pakettia, jota se pitää epäonnistuneena.

Kai Mykkänen, Janne Heikkinen ja Petteri Orpo poistuivat kokoomuksen eduskuntaryhmän kokouksesta 6. toukokuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Torstaina iltapäivällä kokoomus teki äkkikäännöksen EU:n elvytyspakettiäänestyksessä. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen esitteli ratkaisun julkisuuteen kuin voitetun taistelun.

– Kokoomus pakotti hallituksen neuvottelupöytään ja paalutti valtiovarainvaliokunnassa europolitiikan ryhtiliikkeen, summasi Mykkänen torstaina tilanteen.

Mykkänen saa kokoomuksen korjausliikkeen kuulostamaan strategisen velhon suuroperaatiolta: viikkoa aiemmin tehty päätös äänestää tyhjää ei ollutkaan huti, vaan painostuskeino, jolla hallituspuolueet pakotettiin EU-politiikassa kokoomuksen haluamaan suuntaan.

Tosiasiassa torstain ratkaisun taustalla oli vaikeasti soviteltavia näkemyseroja, paniikkimielialaa ja lopulta onnea.

Kuka keksi, että äänestetään tyhjää?

Kokoomukselle EU-yhteistyön korostaminen on selkärangassa. Siksi oli kohahduttavaa, että kokoomus keksi viime tiistaina äänestävänsä tyhjää, kun eduskunta päättää EU:n budjettivarojen ja elvytyspaketin kohtalosta.

Lähestyvä ratkaisu tiedettiin ongelmalliseksi.

Ryhmässä oli ennakoitu jo syksyllä, että paketin läpimeno voi hyvinkin tulla vaatimaan kahden kolmasosan enemmistön. Perustuslakivaliokunta oli aiemmin tuonut esille joitain elvytyspaketin kipukohtia, kun se ohjeisti hallitusta paketin neuvotteluvaiheessa.

Monet kokoomuksen kansanedustajat kuvailevat tyhjän äänestämistä “luonnolliseksi ajatukseksi” tilanteessa, jossa tiedettiin, että kansanedustajien kannat eriävät ja jossa paketin sisältöön on tyytymättömyyttä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ja puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo keskustelivat eduskunnan täysistunnossa 28. huhtikuuta. Edellisenä päivänä eduskuntaryhmä oli ilmoittanut äänestävänsä EU-varojen käytöstä tyhjää. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Hallituksen neuvottelemaa pakettia pidettiin huonona eikä sitä haluttu kannattaa. Mutta ryhmässä ajateltiin, että äänestämällä tyhjää annetaan ääni EU:lle.

Kokoomuksen arvaillaan myös ottaneen vaikutteita muista maista: Ruotsissa kokoomuksen sisarpuolue äänesti tyhjää vastaavassa äänestyksessä. Tämän teoretisoinnin osa kansanedustajista kuittaa hölynpölynä.

Kukaan ei halua kertoa, kenen ajatus tyhjän äänestäminen oli, eikä kukaan myönnä tietävänsä. Moni kuitenkin arvelee, että ryhmän puheenjohtajalla Kai Mykkäsellä oli asiassa merkittävä rooli.

– Hän on monimutkaisten poliittisten kabinettiteorioiden kannattaja, eräs kokoomuslainen kuvailee.

– Eiköhän se sieltä ryhmäjohdosta tullut, kuvaa toinen kokoomuslainen.

Ryhmässä oli halu löytää yhteinen linja. Enemmistö, joskaan ei ylivoimainen sellainen, hyväksyi tyhjän äänestämisen.

Kaikkia se ei suinkaan miellyttänyt.

Meteli yltyy

Päätös tyhjän äänestämisessä sai puolueessa murskapalautteen.

Tipoittain, osin protestina, alkoi tulla yksittäisten kansanedustajien nimiä, jotka ilmoittivat joko epäröivänsä tai äänestävänsä pakettia vastaan.

Sen jälkeen paniikki alkoi levitä niin hallitusryhmissä kuin kokoomuksessa.

Paketin läpimeno oli menossa todella täpärälle. Toiset huolestuivat siitä, että EU-paketti kaatuu.

– Riski, että EU joutuu talous- ja turvallisuuspoliittiseen kaaokseen, on liian suuri otettavaksi, kokoomuksen kansanedustaja arvioi.

– Miten paketin läpimeno turvataan, se on perusajatus ryhmässä nyt, arvioi toinen kokoomuslainen tunnelman muuttumista.

Kokoomus kertoi 27.4., että se aikoo äänestää tyhjää elvytyspakettiasiassa.

Myös kentältä tullut palaute yllätti puolueen. Ei se, että sitä tuli, mutta sen määrä ja voimakkuus. Päätös tyhjän äänestämisestä suututti niin paketin vastustajat kuin kannattajatkin. Kenttä kaipasi puolueelta näkemystä.

Elinkeinoelämäkin vetosi päättäjiin, että paketti hyväksyttäisiin.

– Elpymispaketin kaatuminen johtaisi epävarmuuteen, joka olisi myrkkyä käynnistyvälle kasvulle ja johtaisi Suomen ulkokehälle EU:ssa, 20 yritysjohtajaa lausui julkisuuteen (siirryt toiseen palveluun).

– Jonkinlainen turvaväli tarvitaan, marginaali on jäämässä liian tiukalle, kokoomuksesta arvioitiin koronatermein.

Pakettia puolustavat kokoomuslaiset pitivät tilannetta kiusallisena: juuri oli tullut huhua, että vasemmistoliitostakin kaksi edustajaa olisi lipeämässä jaa-äänten rivistä, samoin keskustan Hannu Hoskonen.

Kiusallista olisi sekin, että kokoomusta tarvittaisiin apuun pelastamaan hallituksen neuvottelema esitys, jota se oli koko ajan arvostellut.

Nolostelu piti kuitenkin karistaa.

Kokoomuksessa uskallettiin jo tiistaina luottaa siihen, ettei hallitusryhmillä olisi "halua kyykyttää" kokoomusta vaan mietinnöstä voitaisiin tehdä niin sanotusti parlamentaarinen. Paperin pohjustaminen oli aloitettu yhdessä jo viikonloppuna.

Äkkijarrutus ja u-käännös

Ryhmässä osa pohti kuumeisesti varasuunnitelmaa, jolla paketin kaatuminen voitaisiin estää.

Miten päätöstä tyhjän äänestämisestä rukataan, jotta se ei päinvastoin lietsoisi ryhmäkurista ärtyviä jäseniä äänestämään sitä vastaan?

Tiistaina valtiovarainvaliokunnan jäsen, kokoomuksen Elina Valtonen kommentoi jo Ylelle, että kokoomukselle suotuisa valtiovarainvarainvaliokunnan mietintö voisi ratkaista sen, että puolue äänestää elvytyspaketin puolesta.

Myös hallituspuoleissa hermoilu oli lisääntynyt.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) kerrottiin jo viime viikolla olleen epävirallisessa yhteydessä kokoomukseen paketin läpimenon turvaamiseksi.

Viime viikonloppuna ja alkuviikosta avainasemassa oli pääministeripuolue SDP. Sen tehtävänä oli luonnostella yhdessä kokoomuslaisten kanssa valtiovarainvaliokunnan mietinnön runko, jonka puolesta kokoomuksen kansanedustajien enemmistö voisi äänestää ja estää paketin kaatumisen.

SDP:stä täpärää tilannetta kuvailtiin samoin sanoin kuin kokoomuksesta – äänestystulosta ei voitu jättää yhden napinpainalluksen varaan.

Mietinnön ponsia eli siihen päätökseen liitettäviä eduskunnan tahdonilmauksia palloteltiin ensin pienemmässä porukassa, sitten viilauksia tehtiin sähköpostitse myös valtiovarainvaliokunnan hallitusryhmien kesken.

Viilauksia tehtiin vielä loppumetreillä ainakin “kukin jäsenmaa maksaa omat velkansa” eli no bail out -ponteen sekä kokonaisveroasteen nousun estävään ponteen.

JETP-podcast-jakso käsittelee kokoomuksen sittemmin hylättyä suunnitelmaa äänestää tyhjää.

Yksi kokoomuksen toive oli, että kun Suomen veroasteen kattoa arvioidaan, mukaan laskettaisiin myös mahdolliset Euroopassa kannettavat verot.

Kokoomus sai läpi täsmennyksiä, mutta veroponnessa ei lopulta oteta kantaa muihin kuin Suomessa kannettaviin veroihin.

Näiden lausumien seurauksena ryhmä perui viime viikon päätöksensä ja päätyi siihen, että edustajien annetaan äänestää vapaasti. Puolueessa laskettiin, että vaikka muutamat kapinalliset äänestävät vastaan ja osa ehkä tyhjääkin, enemmistön äänillä paketti menee läpi.

Osa panttaa yhä kantaansa.

Kun kokoomus oli ilmoittanut edustajien saavan vapaat kädet, kysyi toimittaja Orpolta, miltä puolueen soutaminen ja huopaaminen näyttää ulospäin.

– No, varmaan soutamiselta ja huopaamiselta, vastasi Orpo lakonisesti.

Strateginen voitto vai onnenkantamoinen?

Paketin läpimeno ei vieläkään ole sataprosenttisen varmaa, mutta kokoomuksen tuore päätös tekee siitä todennäköisen.

Kokoomukselle mietintöön vielä tiistai-iltana lisätyt talouskuriehdot ovat joka tapauksessa mieluisat, tai kuten yksi kokoomusedustaja tiivistää, "eipä olisi vasemmistoliitto niitä sinne ehdottanut".

Moni heistä kuitenkin myöntää, että kaiken soutamisen ja huopaamisen jälkeen saatu lopputulema oli kokoomukselle niin sanottu onnellinen vahinko.

– Tuskinpa olisimme saaneet näitä tärkeitä lausumia mietintöön, jos kokoomus olisi heti sanonut, että ollaan paketin takana, sanoo edustaja, joka kertoo alussa pitäneensä ryhmäpäätöstä melkoisen älyttömänä ajatuksena.

Osan mielestä vasta täpärä tilanne pakotti hallituspuolueet kuuntelemaan. Muistissa kaihertaa vielä pettymys, miten suuri valiokunta hallituspuolueiden voimin kesällä “ajoi kokoomuksen ehdotusten yli”.

Torstain ryhmäkokouksessakin myhäiltiin, miten sukkelasti puun ja kuoren välistä solahdettiin pois: ensin raivokas palaute tyhjän äänestämisestä ja sitä seurannut omien kansanedustajien kapinointi sai polvet tutisemaan, mutta lopulta tuskainen tilanne kääntyi yllättäväksi neuvotteluvaltiksi valtiovarainvaliokunnassa.

Paljonko ponsi painaa EU:ssa?

Neuvotteluja läheltä seuranneista osa pyörittelee silmiä kokoomuksen voittoisille puheille.

– Aivan kuin muut puolueet tässä lepsuilua ja veroasteen korottamista ajaisivat, hymähtää hallituspuolueen edustaja.

– Ai ihan ryhtiliike. Voin sanoa, että kokoomuksessa oltiin varmasti yhtä peloissaan paketin puolesta kuin hallitusryhmissäkin, kommentoi toinen puheita.

Joka tapauksessa kahdeksan pontta ovat mietinnössä ja siellä pysyvät.

Niillä painotettiin talouskurin ja velkaohjeistuksen lisäksi muun muassa sitä, että elvytyspaketin tulee olla kertaluonteinen, eikä menettelystä saa tulla tapaa.

Kokoomusryhmässä näkemykset vaihtelevat, kuinka iso painoarvo ponsilla todellisuudessa on. Valtiovarainvaliokunnan kokoomusjäsenet eivät niistä huolimatta äänestäneet mietinnön puolesta, vaan ryhmän kannan mukaisesti tyhjää.

Moni kiittää ponsia siitä, että ne sitovat hallitusta noudattamaan talouskuria. Ne myös viestivät EU:lle, ettei nuukan nelikon ulkopuolelle jäänyt Suomi mitä tahansa ilman puremista niele.

Osa on kyynisempiä – ei yksi ponsi paketin kertaluonteisuudesta estä EU:ta joutumasta uudestaan talouskriisiin tai sitä, että EU-maat siinä tilanteessa tarvitsevat toinen toistensa apua. Mutta maailma muuttuu.

– Kymmenen vuoden päästä voidaan olla tilanteessa, jossa avuntarvitsijana onkin myös Suomi.

* Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 9. toukokuuta kello 23 saakka.

Lisää aiheesta:

.
.