Hyppää sisältöön
Nainen juhlii festivaaleilla, käsissä juoma ja puhelin.Ihmisiä juhlii festivaaleilla.Ryhmä ihmisiä festivaaleilla aidan takana.Kaksi henkilöä halaa toisiaan festivaaleilla.Ihmisjoukko kasvomaskit päässä festivaaleilla.Henkilöltä otetaan koronatesti.Ihmismassa festivaaleilla Barcelonassa.Rotterdamissa valmistellaan tiloja euroviisuja varten.Rotterdamissa valmistellaan tiloja euroviisuja varten.

Lähtisitkö testifestareille?

Maailmalla tutkitaan, miten isoja tapahtumia voisi järjestää terveysturvallisesti.

Tämä videomateriaali ei ole koronaa edeltävältä ajalta vaan viime viikonlopulta Britannian Liverpoolista.

Liverpoolissa järjestettiin 5 000 ihmisen testifestarit, joiden yleisö sai luvan kanssa luopua turvaväleistä ja maskeista ja juhlia kuin koronaa ei olisikaan.

Liverpoolin minifestarit olivat yksi Britannian hallituksen virallisista testitapahtumista. Niiden tarkoituksena on tutkia, miten suuria kokoontumisia voisi järjestää terveysturvallisesti.

Kaikkien osallistujien piti mennä koronatestiin ennen keikoille pääsyä, ja heidät testataan toiseen kertaan tapahtuman jälkeen. Lisäksi kävijöiden käyttäytymistä havainnoitiin tapahtuman aikana paikan päällä.

Vastaavantyyppisiä testitapahtumia on järjestetty ja järjestetään kevään mittaan muissakin maissa. Espanjan Barcelonassa pidettiin maaliskuun lopulla noin 5 000 kävijän keikka sisätiloissa.

Barcelonassa ihmisten piti käydä koronavirustestissä etukäteen ja käyttää maskia keikalla, mutta turvavälejä ei vaadittu.

Barcelonassa tulokset ovat rohkaisevia. Tutkijoiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) kaksi viikkoa myöhemmin koronaviruksen ilmaantuvuus keikalla olleiden parissa oli puolet matalampi kuin seudun samanikäisellä väestöllä keskimäärin.

Hollannissa on pidetty pienempiä testikeikkoja. Toukokuun lopulla vuorossa on suurempi koe, sillä euroviisut on tarkoitus järjestää (siirryt toiseen palveluun) Rotterdamissa samalla periaatteella kuin Liverpoolin testifestarit.

Euroviisuissa yleisön edessä järjestetään yhdeksän show’ta, kun harjoitukset lasketaan mukaan. Jokaiseen niistä pääsee 3 500 koronatestissä käynyttä viisufania.

Tekijät

Päivi Kerola, Emma Grünn

Lähteet

BBC, The Guardian, Science, ITV, Reuters
KuvatEPA
VideoUK Pool / Reuters