Hyppää sisältöön

Hallituksen lainvalmistelu saa ankaraa kritiikkiä – ex-oikeuskansleri ehdottaa erillistä yksikköä antamaan perustuslaillista apua

Korona-aikana hallitus on joutunut tekemään lakeja vauhdilla, mutta lainvalmistelun arviointineuvoston mukaan kaikkia virheitä ei voi laittaa kiireen piikkiin. Arviointineuvoston puheenjohtaja ja entinen oikeuskansleri toivovat lisää asiantuntemusta lainvalmisteluun.

Ex-oikeuskansleri Jonkka lainvalmistelusta: Lisäapua perustuslailliseen arviointiin
Ex-oikeuskansleri Jonkka lainvalmistelusta: Lisäapua perustuslailliseen arviointiin

Hallitus on tehnyt lakiesityksiä koronapandemian takia kovassa kiireessä, ja moitteita on tullut useilta tahoilta. Esimerkiksi välttämättöminä esitetyt liikkumisrajoitukset törmäsivät perustuslakivaliokunnan seinään, ja viimeisimpänä lainsäädännön arviointineuvosto kritisoi tapahtumatakuuta.

Arviointineuvoston puheenjohtajan Leila Kostiaisen mukaan lakiesitys tapahtumatakuusta oli keskeneräinen, ja siitä puuttui useita perustietoja.

– Kiire ei ole hyväksyttävä selitys sille, ettei lainsäädäntöä tehdä ohjeiden mukaan, Kostiainen toteaa Marja Sannikan haastattelussa.

Asiantuntemuksen päivittäminen olisi Kostiaisen mielestä yksi tapa nostaa lainvalmistelun tasoa.

– Pitäisi kiinnittää enemmän huomiota lainvalmistelijoiden jatkuvaan koulutukseen ja siihen, että kokeneille valmistelijoille hankitaan seuraajia hyvissä ajoin.

Haasteita lainvalmistelussa on ollut jo ennen koronaa, myös edellisillä hallituksilla. Muutama vuosi sitten entinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka huomautti Sipilän hallitusta lainvalmistelun perustuslaillisista ongelmista.

Jonkka pohtii Sannikan haastattelussa, onko lakeja valmistelevissa ministeriöissä riittävästi nimenomaan perustuslakiasiantuntemusta.

– Olen joskus ajatellut, pitäisikö valtioneuvoston yhteyteen perustaa yksikkö, joka antaisi vaativissa lakihankkeissa perustuslakiarvioinnin apua ministeriöille.

Oikeuskanslerin roolin Jonkka kuitenkin pitäisi ennallaan.

– Jos oikeuskansleri lähtisi avustamaan hallituksen lakitavoitteita antamalla neuvoja, hän ei voisi valvoa sitä samaa toimintaa.

Miten kritiikkiin vastaa päähallituspuolue SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman? Katso Marja Sannikan koko jakso alta. Jakson voi katsoa Yle TV1:llä perjantaina 7.5.2021 klo 20.

.
.