Hyppää sisältöön

Ylen kannatusmittaus: Helsingissä kokoomus pysyy suurimpana puolueena ja vihreät ovat kannoilla, mutta perussuomalaiset nostavat eniten suosiotaan

Kilpailu pääkaupungin suurimman puolueen paikasta kiihtyy kuntavaalien lähestyessä. Kokoomus, vihreät ja SDP säilyttävät paikkansa suurimpina puolueina Ylen tuoreessa kannatusmittauksessa. Perussuomalaisten suosio jää vähäisemmäksi kuin muualla maassa.

Helsingin kuntavaalikannatusmittaus
Helsingin kuntavaalikannatusmittaus

Kesäkuussa koittavat kuntavaalit ratkaisevat, mitkä puolueet käyttävät eniten valtaa Helsingin kaupunginvaltuustossa.

Ylen tuoreen kannatusmittauksen mukaan jo entuudestaan suurimmat puolueet säilyttävät paikkansa kärjessä.

Ykkössijalla Helsingissä on kokoomus 25 prosentin kannatuksella. Sen perässä tulee vihreät 21 prosentin osuudella ja SDP 15 prosentin kannatuksella.

Kannatusmittauksen mukaan kokoomuksen ja vihreiden suosio on kuitenkin laskemassa neljän vuoden takaisesta vaalituloksesta.

Eniten suosiotaan kasvattaa perussuomalaiset, jonka kannatus on noussut viidellä prosenttiyksiköllä. Nyt 12 prosenttia helsinkiläisistä äänestäisi puoluetta.

Kunnallisvaalien ehdokasasetteluun perehtynyt Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Josefina Sipinen ei ole yllättynyt tilanteesta.

– Perussuomalaisten suosion kasvu on muilta puolueilta pois. Heillä viime vaalit olivat huonommat, mutta nämä vaalit ovat varmasti paremmat. Puolueen kansallinen suosio on ollut vahva sen jälkeen, kun kesällä 2017 tapahtui puheenjohtajan vaihdos, ja siniset ovat häipyneet puoluekentästä.

Perussuomalaisten kansallisen suosion kasvu ei kuitenkaan riittäisi nostamaan pormestariehdokkaaksi asetettua puolueen puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa Helsingin johtoon.

Ylen kyselyssä Perussuomalaiset jää viidenneksi suosituimmaksi puolueeksi Helsingissä, vaikka koko maata koskevissa kannatusmittauksissa puolue on pysynyt kärkipaikoilla.

Sipisen mukaan asetelma noudattaa kansainvälistä trendiä.

- Tutkimuksissa on havaittu, että populistiset oikeistopuolueet ovat suosittuja alueilla, jotka ovat kärsineet talouden rakennemuutoksesta erityisesti lyhyellä aikavälillä. Globalisaatiovoittajiin kuuluvilla alueilla, joita Suomessa ovat pääkaupunkiseutu ja Helsinki, tällaisten puolueiden kannatus on usein ollut heikompaa.

Helsingin kärkipuolueena on pitkään vaikuttanut kokoomus, joka vetoaa moniin hyvätuloisiin äänestäjiin.

Sipinen ei kuitenkaan pidä mahdottomana sitä, etteikö kokoomuksen kannoilla keikkuneet vihreät voisi napata ykköspaikkaa tällä kertaa.

– Vihreiden kannatus oli kokoomusta korkeampi Helsingissä vuoden 2019 eduskuntavaaleissa, mikä oli historiallinen tulos. Tässä valossa ei voi sulkea pois vihreiden menestystä myös kuntavaaleissa.

Sipisen mukaan kokoomus ja vihreät houkuttelevat samaa äänestäjäkuntaa Helsingissä.

– Korkeasti koulutetut äänestävät näitä puolueita. Jos äänestäjä on talouskysymyksissä enemmän keskellä tai oikealla, kokoomus voi näyttäytyä varteen otettavana vaihtoehtona. Kokoomuksesta löytyy Helsingissä myös arvoliberaalimpaa siipeä ja yhtymäkohtia sellaisille äänestäjille, jota eivät ole vasemmisto-oikeistoakselilla tai talouspoliittisissa kysymyksissä erityisen vasemmalla.

Ylen kannatusmittauksen mukaan Helsingin pienten puolueiden eli RKP:n, kristillisdemokraattien ja keskustan kannatus on heikentynyt vuoden 2017 kuntavaalitulokseen verrattuna. Niiden joukkoon on ilmaantunut Liike nyt, joka perustettiin vuonna 2019.

Ylen kannatusmittaus on Taloustutkimuksen tekemä. Mittausta varten haastateltiin 1025:tä henkilöä 26.–28.4.2021. Kysely tehtiin internetpaneelissa, ja otos edustaa Helsingin äänestysikäistä väestöä. Virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Helsingin pormestariehdokkaat kohtaavat Yle Helsingin suorassa vaalitenteissä tiistaina 11.5. klo 18.30 alkaen. Lähetystä voi seurata Areenasta ja Ylen verkkosivuilta. Mukana ovat istuvan valtuuston kuuden suurimman puolueen ehdokkaat. Tentti on osa Ylen vaalistarttia, jossa tarjolla on muun muassa myös puolueiden puheenjohtajien tentti sekä kuntavaalikeskusteluita maakunnista.

Lue myös:

.
.