Hyppää sisältöön

Skotlannin ensimmäiset vaalitulokset julki: itsenäisyysmielinen kansallispuolue voi vielä voittaa enemmistön paikoista, mutta täpärälle menee

Vaalien ennakkosuosikki Skotlannin kansallispuolue SNP on luvannut järjestää kansanäänestyksen Skotlannin itsenäisyydestä, mikäli se voittaa vaalit. Puolue tähtää enemmistöön, mutta tilanne voi vielä muodostua hyvin tiukaksi.

SNP:n puheenjohtaja Nicola Sturgeon juhlisti valintaansa parlamenttiin Glasgow'ssa. Torstain vaalien tulokset valmistunevat lauantaina. Kuva: Robert Perry / EPA

Vaalien ennakkosuosikki Skotlannin kansallispuolue SNP on voittanut valtaosan tähän mennessä ilmoitetusta paikoista, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tähän mennessä julkaistuista 48 paikasta SNP on voittanut 39, käy ilmi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n seurannasta (siirryt toiseen palveluun). Näiden joukossa ovat myös Itä-Lothianin ja Ayrin alueet, joista SNP kilpaili konservatiivien kanssa. SNP ei vielä ole hävinnyt paikkoja, toisin kuin konservatiivit ja työväenpuolue.

Tämän lisäksi joillakin alueilla myös oppositiopuolueet ovat lisänneet kannatustaan, joten tulosten uskotaan menevän hyvin täpärälle.

– Enemmistön mahdollisuus on aina ollut hyvin pieni, sanoi Skotlannin pääministeri, SNP:n puheenjohtaja Nicola Sturgeon.

Vaalivirkailija laski ääniä Glasgow'ssa perjantaina. Koronaepidemian vuoksi vaalivirkailijoita on tavallista vähemmän, jotta turvavälejä voidaan noudattaa. Kuva: Robert Perry / EPA

Torstain vaalien ääntenlasku alkoi koronan hidastamana vasta perjantaina. Lopulliset tulokset enemmistö- ja listavaalia yhdistelevästä äänestyksestä valmistuvat lauantaina.

SNP:n tavoitteena on saada yli puolet Holyroodina tunnetun parlamentin 129 paikasta.

SNP on voittaessaan luvannut järjestää kansanäänestyksen Skotlannin itsenäisyydestä.

Jatkopaikkansa varmistanut Sturgeon vakuutti perjantaina, että SNP on matkalla kohti neljättä perättäistä vaalivoittoa.

– Jos niin todellakin käy, lupaan tässä ja nyt käydä heti töihin johtaakseni tämän maan ensiksi kohti koronapandemiasta toipumista, ja sen jälkeen, kun aika on kypsä, tulen tarjoamaan tälle maalle mahdollisuuden valita parempi tulevaisuus, Sturgeon sanoi viitaten uuteen kansanäänestykseen itsenäisyydestä.

Syntyykö Eurooppaan uusi Pohjoismaa? Podcastissa pohditaan, tuleeko seuraavaksi skoxit. Kuuntele lisää:

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: mitä skotlantilaiset oikeasti ajattelevat itsenäisyydestä?

Lue myös:

Skotlannin vaalitulokset julistetaan vasta huomenna, koronaepidemia hidastaa ääntenlaskua