1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. EU:n elpymispaketti

Suomen elpymispakettiäänestys herättää kiinnostusta ja huolta muissa EU-maissa

Suomen pääministeri Sanna Marin kertoo, että eduskunnan tuleva äänestys EU:n elpymispaketista nousi puheenaiheeksi EU-johtajien kokouksessa Portugalissa.

EU:n elpymispaketti
Charles Michel, Ursula von der Leyen,  Antonio Costa ja David Sassoli.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel, EU-parlamentin puheenjohtaja David Sassoli, komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Portugalin pääministeri António Costa tallensivat tunnelmia Portugalin Portossa järjestettävässä EU:n epävirallisessa huippukokouksessa.AOP

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Suomen eduskunnan tuleva äänestys EU:n elpymispaketista on herättänyt kiinnostusta ja huolta muissa EU-maissa.

Marin on käynyt asiasta keskusteluja muiden EU-johtajien kanssa Portugalin Portossa, jossa on käynnissä EU-johtajien kaksipäiväinen kokous.

Marinin mukaan muut johtajat ovat olleet hyvin tietoisia siitä, että Suomen perustuslakivaliokunta on päättänyt, että paketin hyväksymiseen tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö eduskunnassa.

Muiden johtajien kanssa käydyissä keskusteluissa ei ole Marinin mukaan noussut esiin varasuunnitelmaa sen varalle, että Suomen eduskunnasta ei löytyisi tarvittavaa enemmistöä paketin taakse.

– Joutuisimme palaamaan uudelleen neuvottelupöytään, aloittamaan ikään kuin alusta. Mitään sellaista varasuunnitelmaa ei ole olemassa, Marin kertoi perjantaina.

– Tietenkin me keskitymme nyt siihen, että saamme eduskunnasta kahden kolmasosan enemmistön ja siihen tulemme tarvitsemaan myös opposition tukea.

Äänestys ensi keskiviikkona

Elpymispaketista on määrä äänestää eduskunnassa ensi viikon keskiviikkona. Kyseessä on niin sanottu omien varojen päätös, joka mahdollistaa EU:n seitsenvuotisen budjetin sekä lainanoton 750 miljardin euron suuruisen elpymispaketin perustamiseksi.

Suomen kanta rahakokonaisuuteen on tärkeä, sillä jokaisen jäsenmaan hyväksyntä tarvitaan, jotta asiassa voidaan edetä.

Lue myös:

Työllisyys, sosiaalikysymykset ja korona pöydällä – EU-johtajat kohtaavat Portossa

Rikhard Husun Eurooppa-kirje: Miltä kuulostaisi eurooppalainen vähimmäispalkka ja voiko koronatuilla nostaa kovia kokeneen terveydenhuollon palkkoja?