Hyppää sisältöön

Yli 200 ihmistä loukkaantunut yhteenotoissa Jerusalemissa

Monilla loukkaantuneilla oli mellakkapoliisien ampumien kumiluotien aiheuttamia vammoja. Eilinen oli muslimimaissa al-Quds-päivä, eli Jerusalemin päivä.

Israelin poliisi pidätti palestiinalaisen mielenosoittajan. Kuva: Abir Sultan / EPA

Jerusalemissa noin 205 palestiinalaisasukasta on loukkaantunut yhteenotoissa lähellä al-Aqsan moskeijaa ja muualla kaupungissa perjantaina, kertoo israelilaislehti Haaretz (siirryt toiseen palveluun). Lisäksi ainakin 17 israelilaista poliisia on saanut vammoja kahakoissa.

Palestiinalaisten vammat ovat johtuneet lähinnä mellakkapoliisin ampumista kumiluodeista ja tainnutuskranaattien sirpaleista.

Viikko on ollut rauhaton Jerusalemissa ja miehitetyllä Länsirannalla. Uutistoimisto AFP:n mukaan palestiinalaiset ovat protestoineet esimerkiksi usean Itä-Jerusalemissa asuvan perhekunnan häätösuunnitelmaa vastaan.

Israelin poliisin mukaan al-Aqsan moskeijan lähistöllä olisi illan rukousten jälkeen ollut satoja mellakoitsijoita sen jälkeen, kun noin 70 000 ihmistä poistui moskeijasta perjantairukousten jälkeen. Haaretzin mukaan suurin osa poistui rauhallisesti, mutta osa heilutti palestiinalaisten Hamas-järjestön lippuja ja alkoi heitellä poliisia esineillä.

Perjantaina yhteenotot alkoivat jo aiemmin päivällä Israelin miehittämällä Länsirannalla, kun kaksi palestiinalaista avasi tulen kohti Israelin tukikohtaa. Israelin sotilaat ampuivat hyökkääjät.

Kyseessä oli tällä kertaa muslimien pyhän ramadan-kuukauden viimeinen perjantai, ja viikonloppuun osuu ramadanin pyhin yö, lailat al-qadr, joka on käännetty muun muassa koraanin yöksi, kohtalon yöksi tai voiman yöksi. Tämä on siis lauantain ja sunnuntain välinen yö. Ramadan päättyy ensi viikolla.

Perjantaita kutsutaan muslimimaissa myös al-Quds-päiväksi eli Jerusalemin päiväksi. Tuolloin Israelin verivihollisessa, Iranissa, järjestetään tapahtumia, joissa tuetaan palestiinalaisia. Maan johtaja Ayatollah Ali Khamenei piti eilen puheen, jossa hän totesi, "ettei Israel ole valtio, vaan terroristien pesä". Myös muissa islamilaisissa maissa pidettiin mielenosoituksia palestiinalaisten puolesta.

Sunnuntai-illasta maanantai-iltaan Israel puolestaan juhlii Jerusalemin päivää liittyen siihen, että Israel sai kuuden päivän sodassa vuonna 1967 kontrolliinsa Itä-Jerusalemin.

Korjattu 9.5., kello 20.40. Artikkelissa väitettiin virheellisesti, että ramadan olisi päättynyt. Ramadan jatkuu ensi viikkoon. Juttuun on lisätty taustaa asiasta.

.
.