1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lämpötila

Huhtikuu oli Euroopan kylmin 18 vuoteen

Koko maailman mitassa huhtikuu oli pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpi ja paikoin jopa poikkeuksellisen lämmin.

Lämpötila
Lumen peittämiä skoottereita Olsztynissä, Puolassa
Lumen peittämiä skoottereita Olsztynissä, Puolassa 6. huhtikuuta 2021.Tomasz Waszczuk / EPA

Huhtikuu oli Euroopassa kylmin sitten vuoden 2003. Asiasta kertoo EU:n ilmastonmuutoksen tutkimuslaitos Copernicus (siirryt toiseen palveluun) ja asiasta uutisoi muiden muassa Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Varsinkin läntisessä Euroopassa voimakas pohjoinen ilmavirtaus toi alueelle lumisateita ja aiheutti hankaluuksia maataloudelle.

Alkukuun takatalvi voi verottaa Ranskan viinisatoa jopa kolmanneksella – tuottamatta voi jäädä noin kaksi miljardia viinipullollista

Ranskassa viiniviljelmät kärsivät pahoin alkuviikon takatalvesta – viljelijän mukaan paleltunut köynnös "hajoaa kuin lasi"

Eurooppa on kuitenkin koko maapallon mittakaavassa suhteellisen pieni alue. Globaalilla tasolla mitattuna huhtikuu oli 0,2 astetta lämpimämpi kuin pitkän ajan keskiarvo. Copernicus mittaa tällä hetkellä keskiarvon ajanjaksolta 1991 – 2020.

Globaalisti tämän vuoden huhtikuu oli lämpimämpi kuin yksikään ennen vuotta 2010 mitattu huhtikuu.

Lämpötilat olivat selvästi keskiarvon yläpuolella osissa Koillis-Kanadaa ja Luoteis-Venäjää sekä Lähi-idässä.

– On aina katsottava pitkäaikaisia muutoskulkuja, eikä juututtava yksittäisiin lyhyisiin jaksoihin, sanoo SVT:n meteorologi Pererik Åberg.

Hänen mukaansa Euroopan viileän sään aiheuttivat erityiset ja tilapäiset tekijät, kuten korkeapaineen alue, joka pysähtyi Grönlannin yläpuolelle ja esti lämpimän ilman pääsyn Eurooppaan.

– Muualla sitävastoin, kuten osissa Pohjois-Amerikkaa, tämä sama lämmin ilma pääsi esiin ja nosti lämpötilan tavanomaista korkeammalle, Åberg kertoo.