Hyppää sisältöön

Imatran vastaanottokeskuksen jatkotesteissä 8 uutta “odotettua tartuntaa” — tartuntatautilääkärin mukaan tulos on rohkaiseva

Imatran vastaanottokeskuksen koronavirustartunnat vaikuttavat hiipuvan. Lähes puolet asukkaista sairastui koronaan.

Imatran vastaanottokeskuksessa on sata asukasta. Joukkotestaus paljasti ison tartuntaryppään. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Imatran vastaanottokeskuksen asukkaille tehdyssä joukkoseulonnassa todettiin kahdeksan uutta positiivista koronavirustartuntaa. Yhteensä koronavirukseen on sairastunut 46 asukasta.

— Uusista tartunnoista useampi on perheen sisäinen tai huonekavereiden kesken. Hyvin odotettuja siis, sanoo Etelä-Karjalan sosiaali ja terveyspiiri Eksoten tartuntataudeista vastaavan lääkäri Ville Verta.

Vastaanottokeskuksen tartunnat alkoivat muutama viikko sitten. Sadan asukkaan joukkoseulonnan näytteistä 36 oli positiivista.

Tartunnan saaneet ovat olleet erityksessä ja loput asukkaat karanteenissa, joka jatkuu 9. toukokuuta asti.

Joukokaranteenin tarve arvioidaan

Tällä hetkellä tartunnanjäljitys tutkii, onko yhteiselle karanteenille enää perusteita. Verta kertoo, että edes kaikki uusista tartunnan saaneista, eivät välttämättä joudu uudestaan eristykseen.

— Jos tartunnan saaneen oireet ovat tosiasiallisesti alkaneet jo kaksi viikkoa sitten, mutta ensimmäisessä testistä on saanut väärän negatiivisen tuloksen, on eristysaika jo loppunut, Ville Verta sanoo.

Mikäli tartunnan saaneella on oireita, eristysaika lasketaan niiden alkamisesta. Jos henkilöllä ei ole oireita, alkaa eristys testipäivästä. Yhteisen karanteenin jatkosta päätetään sen jälkeen, kun tartunnan saaneiden liikkeet on selvitetty.

— Jos uusia tartuntoja olisi ollut vaikka 20, olisi se kertonut siitä, että vastaanottokeskuksessa on liikuttu paljon ja silloin olisi ollut selkeä peruste karanteenin jatkumiselle. Nyt menemme selvityksen perusteella. Näinkin pieni positiivisten määrä on rohkaiseva, Verta sanoo.

Eksote teki aiemmin virka-apupyynnön poliisille, koska karanteeniin määrättyjä vastaanottokeskuksen asukkaita oli nähty liikkuvan kaupungilla. Poliisi on valvonut karanteenin noudattamista 5. toukokuuta alkaen.