Hyppää sisältöön

Skotlannissa itsenäisyyttä tavoittelevat puolueet saavuttivat enemmistön parlamenttiin

Jos Skotlannin itsenäistymistä tavoitteleva kansallispuolue SNP voittaa vaalit, se alkanee järjestellä myös Skotlannin liittymistä uudelleen Euroopan unioniin, mutta ei kansanäänestyksen kautta.

Henkilökunta laski ääniä eilen Glasgowissa. Kuva: Robert Perry / EPA

Skotlannin itsenäistymistä tavoittelevat puolueet ovat saavuttaneet enemmistön parlamenttiin, Holyroodiin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Holyroodissa on yhteensä 129 paikkaa, joten enemmistö heltiää 65 paikalla.

Tähän mennessä ilmoitetuista 87 paikasta Skotlannin kansallispuolue ja vihreät ovat voittaneet enemmistöön tarvittavat paikat.

Itsenäisyyttä kannattavat SNP:n lisäksi Skotlannin vihreät sekä entisen pääministerin Alex Salmondin perustama Alba -puolue.

SNP:llä on tällä hetkellä 63 paikkaa ja vihreillä kaksi.

Ääntenlasku on määrä saada valmiiksi kuluvan lauantain aikana.

Ääniä lasketaan Glasgow'ssa. Kuva: Robert Perry / EPA

Puntarointia itsenäisyydestä ja EU-jäsenyydestä

SNP:n puheenjohtaja Nicola Sturgeon on luvannut, että jos puolue voittaa vaalit, se järjestää kansanäänestyksen Skotlannin itsenäistymisestä.

Aiemmin Sturgeon on myös kannattanut uuden kansanäänestyksen järjestämistä EU-erosta. Valtaosa skoteista kannatti EU:ssa pysymistä vuoden 2016 äänestyksessä.

Sturgeon on puolustanut uutta kansanäänestystä sillä, että koko Britanniassa järjestetty äänestys oli surkeasti organisoitu, eivätkä ihmiset tienneet, mistä äänestivät.

Nyt Sturgeon on luopunut EU-kansanäänestyksesta. Hän sanoi huhtikuussa The Herald -lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että aloittaisi keskustelut EU:n kanssa suorasta liittymisestä unioniin. Sturgeon muistuttaa, että Skotlanti on ollut unionin jäsen vuosikymmeniä ja täyttää kaikki jäsenyysehdot.

Skotlannin ensimmäiset vaalitulokset julki: itsenäisyysmielinen kansallispuolue voi vielä voittaa enemmistön paikoista, mutta täpärälle menee

Syntyykö Eurooppaan uusi Pohjoismaa? Podcastissa pohditaan, tuleeko seuraavaksi skoxit. Kuuntele lisää:

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: mitä skotlantilaiset oikeasti ajattelevat itsenäisyydestä?