1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Hoivaava isovanhemmuus yleistyy, kiinalaisraketti putosi Intian valtamereen, borrelioosista alkoi Joonas Berghällin punkkisota

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

7-vuotias Varpu viihtyy hyvin mumminsa Seija Vahvelaisen luona. – Mummi on tosi kiva ja se aina huolehtii minusta, Varpu kertoo. Kuva: Hanna Terävä / Yle

Isovanhemmat kokevat lastenlastensa hoitamisen velvollisuudekseen

Yhä isompi osuus suurista ikäluokista katsoo, että on isovanhempien velvollisuus hoitaa pieniä lapsenlapsia. Tutkijan mukaan asennemuutos voi kertoa esimerkiksi yhteiskunnallisen ilmapiirin muuttumisesta. Myös hoitamisen hyötyihin liittyvät tutkimukset ovat lisääntyneet. Lastenlasten hoitamisella on todettu olevan positiivisia vaikutuksia esimerkiksi isovanhempien kognitiivisiin kykyihin.

Kiinalaisraketin jäänteet eivät tehneet tuhoa pudotessaan

Pitkä marssi 5B -raketti laukaistiin Kiinasta Hainanin saarelta 29. huhtikuuta Kuva: AOP

Pitkä marssi 5B -raketin jäänteet ovat pudonneet Intian valtamereen. Putoamispaikka on noin tuhat kilometriä Intian eteläkärjestä lounaaseen, Malediivien saariryhmän tuntumassa. Raketti ei aiheuttanut pudotessaan tuhoa.

Kamppailussa Etelä-Kiinan merestä käytetään muutakin kuin sotilaallista voimaa

Arviolta kolmannes maailman merirahdista kulkee Etelä-Kiinan meren kautta. Kuva: Tommi Pylkkö / Yle

Mistä on kyse, kun syrjäisen Whitsunin atollille ankkuroituneet troolarit eivät kalasta, vaikka kalavedet ovat maailman rikkaimpia? Valekalastajien salaisena tehtävänä on vahvistaa Kiinan otetta Etelä-Kiinan merestä. Asiantuntijoiden mukaan Kiina yrittää pelotella ja painostaa muita rantavaltioita.

Joonas Berghäll sairastui vakavaan borrelioosiin – siitä alkoi punkkisota

Joonas Berghällin auttoi työkykyiseksi kolme lääkäriä, joista yksi on suomalainen, yksi amerikkalainen ja yksi saksalainen. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Punkki puri ohjaaja Joonas Berghälliä yhdeksän vuotta sitten. Alkoi terveyshelvetti, johon kuului yli 1 600 pillerin kuukausicocktail. Lääkäreihin ja lääkkeisiin hän laskee käyttäneensä jo 85 000 euroa. Berghäll päätti tehdä pirullisesta ötökästä dokumenttielokuvan nimeltään Punkkisota.

Aurinko hellii osaa äideistä

Kuva: Yle

Äitienpäivä valkenee monin paikoin aurinkoisena. Päivä on laajalti poutainen, ja aurinko näyttäytyy eri puolella Suomea. Sadekuuroja tulee päivän aikana etelä- ja keskiosassa Suomea, mutta vain paikoin. Illalla lounaasta leviää yhtenäisiä sateita etelään.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.