1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Intia

AFP: EU ja Intia aloittavat pitkään jäissä olleet kauppaneuvottelut uudelleen

EU ja Intia muodostavat lähes neljänneksen maailman väestöstä. Tähän saakka kauppaa on käyty Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen perusteella.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel Portugalissa EU-johtajien kokouksessa. Kuva: Francisco Seco / EPA

Euroopan unioni ja Intia ovat sopineet aloittavansa uudelleen vuosia pysähdyksissä olleet kauppaneuvottelut.

Asiasta kertoo Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel uutistoimisto AFP:n mukaan.

EU:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) kauppaneuvotteluiden ohella aloitetaan neuvottelut sijoitussuojasopimuksesta ja tuotantoalueeseen tuotteita kytkevistä maantieteellisistä merkinnöistä. Myös markkinoille pääsyä puidaan jatkossa.

Kauppaneuvottelut keskeytettiin kahdeksan vuotta sitten. Osapuolet eivät päässeet sopuun tariffien leikkaamisesta ja intialaisten työntekijöiden pääsystä Eurooppaan.

Tähän saakka kauppaa on käyty Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen perusteella.

Osapuolten välinen kauppa on kasvanut viime vuosikymmenellä roimasti.

Tavaroiden ja palvelujen kaupan kokonaismäärä oli vuonna 2019 110,4 miljardia euroa. Kauppamäärä kasvoi noin puolella vuodesta 2010, käy ilmi EU:n tilastoista (siirryt toiseen palveluun). Niissä kerrotaan myös, että EU on Intian suurin kauppakumppani. EU ja Intia muodostavat lähes neljänneksen maailman väestöstä

Tilastojen mukaan eniten kauppaa käydään koneiden ja laitteiden ohella myös tieto- ja viestintäteknologiapalveluiden, kemiatuotteiden sekä yrityspalveluiden saralla.

Lue myös:

Rokotteet esillä EU-kokouksessa: Macron vetoaa USA:han rokotteiden vientirajoitusten purkamiseksi, 1,8 miljardin annoksen rokotekaupalle sinetti

Työllisyys, sosiaalikysymykset ja korona pöydällä – EU-johtajat kohtaavat Portossa