Hyppää sisältöön

Toimittajalta: Taistelu Skotlannin itsenäisyydestä on alkanut – Vaalivoittaja SNP on luvannut kansanäänestyksen asiasta

Itsenäistymistä tahtovat puolueet saivat vahvistetun enemmistön Skotlannin parlamenttiin. Ja se riittää heille.

SNP on luvannut kansanäänestyksen Skotlannin itsenäisyydestä. Lauantai-iltana Nicola Sturgeon sanoi, että skottiparlamentin tahdon estäminen oikeusteitse olisi 'absurdia'. Kuva: Robert Perry / EPA

EDINBURGH Taistelu Skotlannin itsenäistymisestä on nyt käynnissä. Itsenäistymistä tahtovat puolueet saivat vahvistetun enemmistön Skotlannin parlamenttiin. Ja se riittää heille.

Vaalien voittaja SNP on luvannut kansanäänestyksen itsenäistymisestä nyt alkavan parlamenttikauden aikana – ja brexitiä vastustaneen Skotlannin paluun Euroopan unionin jäseneksi.

Vaalien voittaja kansallispuolue SNP sanoo, että itsenäistymisliikkeellä on nyt mandaatti järjestää uusi kansanäänestys itsenäistymisestä. Tähän Britannian pääministeri Boris Johnson ei kuitenkaan suostu.

Itsenäistymisliike toivoo, että Johnson muuttaa mielensä vaalituloksen perusteella. Jos Johnson pysyy linjassaan, saattaa SNP säätää lain itsenäistymisestä järjestettävästä kansanäänestyksestä joka tapauksessa, itsenäistymistä kannattavien Skotlannin vihreiden tuella.

Tässä tilanteessa Britannian hallitus saattaa riitauttaa Skotlannin parlamentin hyväksymän äänestyksen oikeudessa. Kukaan ei tiedä kuinka korkeimmassa oikeudessa kävisi, sillä Skotlannin yksipuolista oikeutta itsenäistymisasiassa ei ole koeteltu oikeudellisesti toden teolla.

Asian riitauttamisessa piilee Britannian pääministerille Boris Johnsonille suuri vaara. Avoin konflikti Westminsterin hallituksen ja skottihallituksen välillä voi kasvattaa itsenäistymismieltä Skotlannissa entisestään.

Nekin, jotka ovat nyt itsenäistymiskysymyksen suhteen välinpitämättömiä, saattaisivat nähdä Lontoon hallituksen Skotlannin sortajana, joka estää maan demokraattisen tahdon toteutumisen.

Kansanäänestyksen estäminen voisi lopulta käydä mahdottomaksi poliittisesti – kenties myös kansainvälisen yleisön silmissä.

Kyse on siis enemmän poliittisesta paineesta kuin oikeudellisista argumenteista.

Itsenäistymisen vastustajat sanovat, että Skotlannin kansallispuolue SNP lupasi vuonna 2014, että äänestys on ainoa “sukupolven aikana”. Mutta samalla itsenäistymisliike sanoi, että asia nostetaan uudelleen pöydälle jos olosuhteet muuttuvat “merkittävästi”.

Brexitiä suurempaa muutosta on EU-eroa vastaan äänestäneessä Skotlannissa vaikea kuvitella.

Osa itsenäistymisen vastustajista sanoo, että SNP olisi tarvinnut äänestyksen oikeutukseen yhden paikan päähän jääneen oman enemmistön, mutta kansallispuolue itse laskee vain itsenäistymistä haluavien puolueiden paikat.

Itsenäistymisäänestyksen mandaattia tukee myös se, että Skotlannin parlamenttivaalien äänestysprosentti oli arvioiden mukaan kautta aikojen korkein.

Skotlannin kansallispuolue SNP haluaa järjestää itsenäistymisestä äänestyksen, jolla on “laillinen perusta”.

Muutoin itsenäistymistä vastustavat saattaisivat boikotoida äänestystä eikä riittävää todistusvoimaa kansan tahdosta syntyisi. Liike tarvitsee hyväksynnän mahdolliselle itsenäistymisestä järjestettävälle äänestykselle myös kansainvälisen yleisön silmissä.

Kukaan ei tiedä, miten jatkossa käy. Skotlannin itsenäistyminen olisi suurin mullistus Yhdistyneelle kuningaskunnalle sitten Irlannin itsenäistymisen, jos nyt EU-eroa ei lasketa mukaan.

Vaikka äänestys tulisi, on Skotlannin kansa jakautunut kysymyksessä kahteen lähes yhtä suureen leiriin.

SNP luottaa siihen, että itsenäistymisen suosio kasvaisi huomattavasti, kun kysymyksen ympärillä ryhdytään kampanjoimaan. Näin kävi vuonna 2014 jolloin itsenäistymistä kannatti lopulta noin 45 prosenttia skoteista.

Mutta epäselvää on, tapahtuisiko vastaava kannatuksen nousu uudelleen.

Osa skoteista vastustaa nyt itsenäistymistä entistä vahvemmin, sillä SNP:n lupaama EU-jäsenyys toisi Euroopan unionin ulkorajan Skotlannin ja sen tärkeimmän kauppakumppanin Englannin väliin.

Varmaa on vain se, että Skotlannin itsenäistymisestä tuli näiden vaalien perusteella kiistakysymys, joka on lähiaikoina yksi Britannian politiikkaa hallitsevista kysymyksistä.

Aiheesta aiemmin:

Skotlannissa itsenäisyyttä tavoittelevat puolueet saavuttivat enemmistön parlamenttiin 8.5.2021

Skotlannin ensimmäiset vaalitulokset julki: itsenäisyysmielinen kansallispuolue voi vielä voittaa enemmistön paikoista, mutta täpärälle menee 7.5.2021

Skotlanti äänestää tänään parlamenttivaaleissa – panoksena itsenäisyys ja paluu Euroopan unioniin 6.5.2021

Syntyykö Eurooppaan uusi Pohjoismaa? Podcastissa pohditaan, tuleeko seuraavaksi skoxit 21.4.2021

Toimittajamme Edinburghissa: Brexit-päivä on Skotlannissa surun päivä, monet ovat myös vihaisia 31.1.2021