1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

Päättyykö sisärajavalvonta kesäkuussa? Sisäministeri Maria Ohisalo: "En uskalla tässä vaiheessa luvata mitään"

Rajojen avautuminen alkaa todennäköisesti Norjan rajalta, ja pian vapaampaa liikkumista on luvassa myös Schengen-alueella lentäville työmatkalaisille.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo vieraili lauantaina Rovaniemellä vauhdittamassa puolueen kuntavaalikampanjaa. Kuva: Annu Passoja / Yle

Rajavalvonnan päättyminen Lapin länsirajalla ja muilla sisärajoilla kesäkuussa on hallituksen exit-suunnitelmaan kirjattu tavoite, mutta sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ei halua arvioida, toteutuuko se.

– En uskalla luvata mitään tässä vaiheessa, tilanne on vielä niin epäselvä, Rovaniemellä vieraillut Ohisalo toteaa.

Sisärajavalvonnan päättämiseen vaikuttaa Euroopan tautitilanne ja rokotekattavuus sekä se, milllaiset terveysturvallisuustoimet saadaan tilalle.

Nähtäväksi jää esimerkiksi se, tuleeko lakiin viimein oikeus vaatia maahantulijoilta negatiivista testitodistusta. Syksyllä perustuslakivaliokuntaan pysähtyi keskeneräinen ja kelvottomana pidetty esitys, jossa ei esimerkiksi määritelty, mitä tapahtuu, jos testitodistusta ei ole. Nyt uutta esitystä valmistellaan sosiaali- ja terveysministeriössä.

Todennäköiseltä näyttää, että rajayhteisöön kuuluvien liikkuminen Norjan ja Suomen välillä vapautuu suunnitelmien mukaan jo toukokuussa.

– Askel kerrallaan lähdetään rajoja avaamaan, ja Norjan ja Suomen rajayhteisöjen liikenne voisi hyvin olla se looginen kohta, josta lähdetään liikkeelle.

Sen jälkeen voidaan Ohisalon mukaan laajentaa rajan ylitykseen oikeuttavan sukulaissuhteen määritelmää sekä vapauttaa Schengen-alueen työmatkaliikennettä. Työmatkaliikenne vapautuisi todennäköisesti ensimmäisenä lentoliikenteessä.

Lääkärit haluavat pitää Ruotsin rajan tiukasti kiinni

Pohjois-Norjassa tautitilanne on rauhallinen, eikä Lapin sairaanhoitopiirikään näe rajan vähittäisessä avaamisessa ongelmaa. Ruotsissa tilanne on toinen. Pohjoisen Norrbottenin alueella koronatilanne heikentyi toukokuun alussa entisestään.

Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien mielestä rajaliikennettä Ruotsin rajalla ei tulisi helpottaa millään tavoin ennen kuin kaikilta tulijoilta voidaan vaatia todistusta ennakkotestistä ja Norrbottenin koronatilanne on rauhoittunut.

Ohisalo sanoo, että sairaanhoitopiirien näkemys otetaan päätöksenteossa huomioon.

– On niillä tosi suuri merkitys, on tärkeää kuulla alueiden tietoa.

Sairaanhoitopiirit toteavat viikko sitten antamassaan lausunnossa, että Ruotsista tulee koko ajan tartuntaketjuja Länsi-Pohjan alueelle Tornion tehostetusta testauksesta huolimatta. Kasvavia tulijamääriä testauskapasiteetti ei kestäisi.

Jo nyt laiva- ja lentoyhtiöt vaativat matkustajilta testitodistusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti. Jos ne vaadittaisiin myös Lapin rajan yli autoilevilta, tarvittaisiin todistusten tarkistamisessa käytännössä myös rajavartijoiden apua.

Lue myös: Uusimmat tiedot koronaviruksesta