1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronatilanne jatkaa heikkenemistään Keski-Pohjanmaalla: karanteenissa 250 ihmistä, jäljitystyö alkaa pian syödä voimavaroja muualta

Virus on tarttunut hanakasti, ja muunnosten mahdollisuutta tutkitaan. Soite ja Kokkolan kaupunki ovat huolissaan siitä, miten nopeasti isommat kokoontumiset ovat muuttaneet tilannetta.

Viime ajan tapahtumat ovat näyttäneet, miten koronatilanne muuttuu nopeasti, kertoo Marko Rahkonen. Arkistokuva Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Keski-Pohjanmaan koronatilanne on pahentunut selvästi reilussa viikossa. Vapunpäivänä alkaneesta tartuntaketjusta on todettu kaikkiaan 14 tartuntaa.

Sunnuntaina kerrottiin kolmesta uudesta tapauksesta, niistä kaksi on Kokkolassa ja yksi Kaustisella. Tapauksista kahteen liittyy myös joukkoaltistuminen. Kaikkiaan karanteenissa on Soiten alueella noin 250 ihmistä.

Kokkolassa Hollihaan koulun yhden viitosluokan oppilaat siirtyvät etäopetukseen maanantaina. Karanteeni kestää 20.5. asti. Toinen joukkoaltistuminen on tapahtunut Kokkolan ammattiopistossa. Opiskelijoita infotaan Wilman kautta.

Virus on tarttunut melko hanakasti muutamassa päivässä, ja se on tehnyt jäljittämisestä hankalampaa. Näytteitä on lähetetty testattavaksi, jotta saataisiin selville, onko kyseessä muuntovirus.

Infektioylilääkäri Marko Rahkosen mukaan tartuntaketju on saanut Soiten puhelimet soimaan, ja tartuntajäljitystiimi tekee ympäripyöreää päivää.

Toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi ennakoi, että Soite voi joutua supistamaan perustoimintojaan, jotta voidaan taata tarvittavat resurssit jäljitystyöhön ja rokotuksiin.

Myös johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell pelkää, että jäljitystyö joutuu yhä suuremman paineen alle, jos isoja kokoontumisia järjestetään jatkossa yhä enemmän. Silloin myös leviämisriski kasvaa.

AVI:n määräykset sallivat esimerkiksi yleisön ottamisen ensi viikolla KPV:n otteluun, mutta infektioylilääkäri Rahkonen on yleisesti ottaen huolestunut isojen tapahtumien yleistymisestä ja sen näkymisestä tartuntaluvuissa.

Myös Dabnellin mukaan järjestäjiltä vaaditaan erityistä tarkkuuttaa, jotta leviämisriski saadaan minimoitua.

Dabnellin mukaan viimeaikaisissa tilanteissa järjestäjät ovat toimineet pääosin vastuullisesti, mutta osassa tapauksista on moitittavaakin.

Nopea lasku loistotilanteesta

– Vielä viikko sitten kerrottiin Euroopan tasolla hyvästä tilanteesa, mutta viime viikko on osoittanut, miten nopeasti tilanne voi muuttua, muistutti infektioylilääkäri Marko Rahkonen sunnuntaina.

Viikon aikana sunnuntaihin mennessä oli todettu 14 tartuntaa, jotka kaikki liittyvät samaan ketjuun. Ilmaantuvuusluku 14 vuorokauden ajalta on 19,4 sataatuhatta asukasta kohti.

Soite muistuttaa monesta suusta, että nyt pitää tehdä kaikkensa, jotta tilanne ei heikkenisi edelleen.

Rokotusten etenemisestä huolimatta alueella ei ole varaa lähteä hölläämään rajoituksista.

– Nyt ei ole aika lähteä järjestämään isoja kokoontumisia, vaan pitää malttia ja noudattaa etätyösuositusta, käyttää maskia, mennä testeihin matalalla kynnyksellä eikä lähteä oireisena töihin tai kouluun, listaa Rahkonen.

Myös Kokkolan kaupungin huoli tilanteesta on erittäin suuri, sanoo kaupunginjohtaja Stina Mattila.

– On tietysti kivaa kun rajoituksia puretaan ja kohti kesää mennään, mutta olemme jaksaneet jo vuoden – kun nyt jaksettaisiin vielä vähän aikaa!

Uusia altistumispaikkoja ei ole tullut esiin. Aiemmin kerrotut ovat:

  • su 2.5. klo 15-19 Word of Faith Church Finland jumalanpalvelus, Kokkola
  • ti 4.5. klo 6.30 - 7.30 Kuntokeskus Liikku, Kokkola
  • ti 4.5. klo 16.30-18.00 Kuntokeskus Liikku, Kokkola
  • ti 4.5. klo 7-8 Uintikeskus Vesiveijari, Kokkola
  • ke 5.5. klo 11-13 Keski-Pohjanmaan ammattiopisto (Närvilänkatu 8:n yksikkö) Jobsteri-tapahtuma, Kokkola
  • ke 5.5. klo 15.00-16.00 Kokkolan keilahalli
  • ke 5.5. klo 19-20.30 Uintikeskus Vesiveijari, Kokkola