Hyppää sisältöön

Arviolta 1 400 siirtolaista saapunut Italian Lampedusan saarelle

Italialaismedian mukaan Lampedusan saarelle on tänään tullut arviolta 1 400 siirtolaista. Heitä kuljetti 15 erikokoista alusta tai laivaa. Sisilian ja Pohjois-Afrikan välinen merialue on yksi maailman tappavimmista siirtolaisreiteistä.

Toinen Lampedusan saarelle tänään saapuneista aluksista kuljetti mukanaan 415 siirtolaista. Kuva: ANSA / EPA

Italian Lampedusan saarelle on tullut yli 1 400 siirtolaista, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tähän mennessä saarelle on saapunut 15 venettä tai alusta, joiden kyydissä on ollut ihmisiä reilusta kymmenestä useaan sataan.

– Siirtolaisia on jälleen alkanut saapua hyvien säiden myötä. Meidän on aloitettava uudelleen keskustelu siirtolaiskysymyksestä, sanoo Lampedusan kaupunginjohtaja Toto Martello Italian yleisradioyhtiölle RAI:lle uutistoimisto Reutersin mukaan.

Mediatietojen mukaan Sisilian viranomaiset ovat toistaneet kiinniottomääräyksen saksalaisen Sea-Watch -järjestön Sea-Watch 4 -aluksesta. Määräys annettiin turvallisuustarkastuksen jälkeen siksi, että alukselta löytyi liian paljon pelastusliivejä. Tarkastuksen mukaan aluksen viemärijärjestelmä ei ole riittävä niin suurelle määrälle ihmisiä.

Aktivistien mielestä viranomaisten perustelu on vain tekosyy estää aluksen kulkeminen.

– Toivomme, että viranomaiset eivät estä meitä lähtemästä Välimerelle näillä absurdeilla syytöksillä, joihin olemme jo tottuneet, Sea-Watchin Italian-osasto tviittasi perjantaina.

Italian rannikkovartiosto takavarikoi Sea-Watch 3 -aluksen maaliskuussa turvallisuussyihin vedoten.

Avustusjärjestöjen on syytetty tehneen salaa yhteistyötä Libyan ihmissalakuljettajien kanssa. Järjestöt ovat kuitenkin voimakkaasti kieltäneet väitteet.

Italia on yksi pääasiallisista saapumispaikoista Eurooppaan pyrkiville ihmisille. Sisilian ja Pohjois-Afrikan välinen merialue on yksi maailman tappavimmista siirtolaisreiteistä.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n arvion mukaan liki 530 000 siirtolaista on saapunut Italian rannikolle vuoden 2015 jälkeen. Uutistoimisto Reutersin mukaan noin 11 000 siirtolaista on saapunut Italiaan vuoden alusta perjantaihin ulottuvalla ajanjaksolla, käy ilmi sisäministeriön tiedoista.

Lue myös:

Kuuntele myös Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma, jossa käsitellään kansalaisuuden saamisen vaikeutta Italiassa ja muualla Euroopassa:

.
.