1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Aleksei Navalnyia myrkytyksen jälkeen Venäjällä hoitanut lääkäri katosi metsästysmajaltaan

Aleksandr Murahovski oli poistunut metsästysmajaltaan perjantaina ja kadonnut sen jälkeen. Murahovskin tuttavat etsivät häntä noin päivän ajan, mutta tekivät poliisille katoamisilmoituksen lauantaina. Etsinnät keskeytettiin sunnuntai-iltana. Maanantaina Murahovski palasi itse ihmisten ilmoille.

Navalnyia Venäjällä tämän myrkytyksen jälkeen hoitanut lääkäri Aleksandr Murahovski on kadonnut metsästysretkellä, kertovat venäläismediat. Kuvassa Murahovski tiedotustilaisuudessa Omskissa elokuussa 2020. Kuva: Maksim Karmajev / EPA

Venäläistä oppositiopoliitikkoa Aleksei Navalnyia viime vuonna Venäjällä Omskissa hoitanut lääkäri on kadoksissa, kertoi Venäjän poliisi sunnuntaina.

Murahovski löytyi maanantaina, voit lukea siitä tästä linkistä. Tämä artikkeli kuvaa tilanteen sellaisena kuin se oli viikonloppuna.

Omskin poliisin mukaan Aleksandr Murahovski oli poistunut metsästysmajaltaan mönkijällä perjantaina, eikä hänestä ole sen jälkeen tehty nähköhavaintoja. Murahovskin tuttavat etsivät häntä noin päivän ajan, mutta tekivät poliisille katoamisilmoituksen lauantaina.

Viranomaiset ja pelastustyöntekijät ovat etsineet Murahovskia droonien, helikopterin ja vapaaehtoisten avulla.

Venäläisen uutistoimiston Tassin mukaan poliisi on kertonut löytäneensä mönkijän vajaan 7 kilometrin päästä metsästysmajasta. Uutistoimisto Ria Novosti kertoi (siirryt toiseen palveluun) myöhään sunnuntaina, että etsinnät on keskeytetty yöksi.

Siperian Omskissa johtavana lääkärinä kaupunginsairaalassa toiminut ja sittemmin Omskin alueen terveysministeriksi noussut Murahovski oli mukana hoitamassa myrkytysoireista kärsinyttä Navalnyia. Tiukkojen neuvottelujen jälkeen Navalnyi siirrettiin ambulanssilennolla Omskista Saksaan Berliiniin jatkohoitoon.

Sittemmin kaksi Omskin sairaalan lääkäreistä on kuollut. Helmikuussa kuoli Navalnyin lääkinnällisestä koomasta vastannut 55-vuotias lääkäri Sergei Maksimishin, jonka kuolinsyyksi kerrottiin sydänkohtaus. Maaliskuussa kuoli toinen sairaalan johtavista lääkäreistä, 63-vuotias Rustam Agishev, jonka osuudesta Navalnyin hoitoon ei ole varmuutta. Agishevin kuolinsyyksi kerrottiin aivoverenkierron häiriö.

Kiisti myrkytyksen tiedotusvälineille

Murahovski nousi kansainväliseen valokeilaan väittäessään, ettei Navalnyi kärsinyt myrkytyksestä, vaan hänen vakavissa oireissaan olisikin ollut kyse aineenvaihduntahäiriöstä".

Kun Navalnyi oli lennätetty hoitoon Saksaan, useiden maiden lääketieteelliset laboratoriot vahvistivat hänen tulleen myrkytetyksi novitshok-hermomyrkyllä. Venäjällä myrkytystä ei ole myönnetty.

Navalnyi syyttää myrkytyksestään Venäjän hallintoa. Navalnyin palattua Venäjälle tammikuussa hänet vangittiin ja tuomittiin reilun kahden ja puolen vuoden vankeuteen vanhoista petossyytteistä, joita Navalnyi pitää poliittisina.

Navalnyin henki oli jälleen vaarassa huhtikuussa pitkään jatkuneen syömälakon ja lääkärinhoidon epäämisen vuoksi. Navalnyi lopetti syömälakkonsa saatuaan tavata lääkärin.

Lisäys 10.5.2021 kello 14.03: Artikkeliin lisätty tieto Murahovskin löytymisestä ja linkki uuteen juttuun.

Video: Tällainen on Venäjän opposition voimahahmon Aleksei Navalnyi
Valtaeliitin vahtikoira, populisti, piikki Putinin lihassa - video kertoo kuka on Aleksei Navalnyi

Lue myös:

Venäjä asetti ruotsalaisen myrkkytutkijan maahantulokieltoon – Venäjän Tukholman-lähettiläs kuultavaksi (1.5.2021)

Navalnyin tukijat: Aluetoimistot suljetaan, korruptionvastaisen säätiön toiminta jatkuu muodossa tai toisessa – Navalnyi itse esiintyi videolla oikeudessa (29.4.2021)

Venäjällä tuomioistuin määräsi Navalnyin korruptionvastaisen säätiön rajoittamaan toimintaansa (27.4.2021)

Oppositiopoliitikko Navalnyi lopettaa syömälakkonsa (23.4.2021)