Hyppää sisältöön

Timo Soinin kimpusta taltutettu mies väittää muistavansa vain sen, että meni ostamaan kalakukkoa – turvamiehet ottivat vastaan useita iskuja

Ulkoministerin turvamiehet taltuttivat aggressiivisesti käyttäytyneen miehen Korson maalaismarkkinoilla 2019. Toinen turvamies sai tilanteessa vammoja, jotka johtivat pitkään sairauslomaan.

Soldiers of Odin -takkinen mies, joka yritti lyödä sinisten Timo Soinia, maahan kaadettuna ja kiinni otettuna Korson maalaismarkkinoilla Vantaalla sunnuntaina 24. maaliskuuta 2019. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Syyttäjän mukaan humalainen mies hyökkäsi ulkoministeri Timo Soinin (sin.) kimppuun Korson maalaismarkkinoilla viime eduskuntavaalien alla. Turvamiehet puuttuivat tilanteeseen, joten syyttäjän mukaan väkivalta kohdistui heihin.

Toinen turvamiehistä sai tilanteessa vakavia vammoja.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa luettiin maanantaina syytteet vuonna 1967 syntyneelle miehelle yhteenotosta, joka tapahtui Korson maalaismarkkinoilla 24. maaliskuuta 2019. Soini oli markkinoilla tekemässä vaalityötä.

Syyttäjä Maren Salvésenin mukaan vastaaja hyökkäsi Soinia kohti aseenaan muovinen vesipullo. Turvamiehet ottivat miehen hallintaotteeseen ennen kuin tämä pääsi kosketusetäisyydelle Soinista.

Miestä syytetään Soinin pahoinpitelyn yrityksestä, turvamiesten pahoinpitelystä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Lisäksi miestä syytetään rattijuopumuksesta, sillä syyttäjän mukaan hän ajoi mopoa 0,76 promillen humalassa samana päivänä.

Oikeudessa olivat paikalla asianomistajat Timo Soini sekä kaksi turvamiehenä työskentelevää poliisimiestä.

Soini yhtyi syyttäjän rangaistusvaatimukseen, mutta omia korvausvaatimuksia hänellä ei ollut.

Timo Soini aikoi olla paikalla koko istuntopäivän. Kuva: Tuomas Rimpiläinen

– Ilman [turvamiehen nimi] nopeutta ja ripeää puuttumista isku olisi osunut minuun. Nyt se osui häneen, Soini sanoi oikeudessa.

Soinin mukaan turvamiehelle myönnettiin myöhemmin toiminnastaan ansiomerkki.

Turvamies itse kertoi oikeudessa, että hän näki isokokoisen miehen tulevan määrätietoisesti kohti Soinia väkijoukon läpi. Noin metrin päässän mies kohotti käden, jossa oli pullo ja huusi "maanpetturi" tai "kansanpetturi".

Turvamies työnsi miestä rinnasta kauemmas. Turvamiehen mukaan mies löi häntä tässä tilanteessa kolme tai neljä kertaa pullonpohjalla päähän. Lääkärintodistuksen mukaan turvamies sai tilanteessa muun muassa kaularangan nyrjähdyksen tai venähdyksen sekä vammoja polveen ja ranteeseen.

– Kaikkiaan 123 sairauslomapäivää, asianajaja Kari Jaatinen sanoi.

Toinen turvamies kertoi oikeudessa, että hän tuli tilanteeseen pian sen alkamisen jälkeen. Hänen mukaansa vastaaja löi häntä useasti nyrkillä kasvoihin.

– Hän kutsui minua poliittiseksi poliisiksi, turvamies sanoi oikeudessa.

Vastaajan mukaan hän puolusti itseään

Vastaaja kiistää syytteet. Hänen mukaansa hän vastusti poliiseja itsepuolustuksena.

– Hän ei tilanteessa ymmärtänyt, että he ovat poliiseja, asianajaja Leif Möller sanoi.

Mies itse kertoi oikeudessa, että ei muista sanoneensa Soinille mitään. Hän ei myöskään muista kuulleensa, että turvamiehet olisivat kertoneet olevansa poliiseja.

Molemmat turvamiehet kertoivat oikeudessa, että he sanoivat tilanteessa olevansa poliiseja.

– Jos ministerin kimppuun hyökkää, on aika selvää, että se on poliisi, joka tulee ministeriä puolustamaan, asianajaja Jaatinen sanoi loppulausunnossaan.

Motiivia miehen käyttäytymiselle ei ole paljastunut. Mies oli syyttäjän mukaan alkoholin vaikutuksen alainen, mutta miehen mukaan sillä ei ollut vaikutusta hänen tekoonsa.

Vastaaja oikeuden istunnossa Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla. Kuvassa näkyvistä papereista on peitetty tekstejä vastaajan yksityisyyden suojaamiseksi. Kuva: Tuomas Rimpiläinen

Miehen mukaan hänet ymmärrettiin tilanteessa väärin.

Vastaaja on suurikokoinen mies. Hänen mukaansa pieni alkoholimäärä ei vaikuttanut häneen. Hän oli kertomansa mukaan markkinoilla perinteiseen tapaansa ostamassa kalakukkoa.

Tapauksesta otettujen valokuvien perusteella miehellä oli vaatteissaan rasistisen Soldiers of Odin -katupartiojärjestön tunnus.

Tapahtuma-aikaan ja sen jälkeen mies on julkaissut sosiaalisessa mediassa runsaasti muun muassa maahanmuuttokriittisiä päivityksiä ja jakanut tunnettujen rasististen toimijoiden sekä koronarajoituksia vastustavien toimijoiden nettisisältöjä.

Korson välikohtauksen takia miestä epäiltiin myös poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta, mutta siitä syyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus käsitteli miehen syytteitä koko maanantain. Tuomio asiassa annetaan 8. kesäkuuta.

Päivitys 10.5.2021 klo 16.27: Tämä oli päivittyvä uutisjuttu, jota on muokattu ja johon on lisätty tietoa oikeudenkäynnin edetessä. Aktiivinen päivittäminen on lopetettu.

Lue myös:

.
.