Hyppää sisältöön

Nuorisotyö liikkuu Norppa-autolla Savonlinnassa - kohtaamisissa keskitytään laatuun, ei määrään

Liikkuvassa nuorisotyössä on tarkoitus saada kiinni ne nuoret, jotka eivät esimerkiksi viihdy nuorisotaloilla. Walkers-toiminnassa on myös mukana paljon vapaaehtoisia aikuisia ja lukuisia yhteistyötahoja.

Samuli Tuikkanen on yksi Walkers-auto Norpan kyydissä kulkevista nuoriso-ohjaajista. Kuva: Jouni Kirvesmies / Yle

Walkers-auto Norppa aloittaa toimintansa tänään Savonlinnassa.

Norppa on matkailuautosta käsin toimiva liikkuva nuorisotila, joka tuo turvallisia aikuisia nuorison luo sinne, missä he muutenkin liikkuvat. Liikkuvan nuorisotyön tarkoitus on kohdata sellaisia nuoria, joita ei tavata esimerkiksi nuorisotiloilla.

Walkers -toimintaa kokeiltiin Savonlinnassa jo viime vuonna, mutta tuolloin käytössä oli vuokra-auto. Nuorten vastaanotto oli niin hyvää, että kaupungin nuorisotyöhön hankittiin oma auto.

– Alkukesästä nuoret vielä vähän ihmettelivät, että mikä juttu tämä on. Loppukesästä nuoret sitten jo laittoivat Snapchatissä viestiä, “Me ollaan täällä, tulkaa tänne" kertoo Nuoriso-ohjaaja Samuli Tuikkanen.

Yksi Walkers-toiminnan jujuista on vapaaehtoisten aikuisten mukana olo.

– Vapaaehtoisten kohtaaminen on nuorten mielestä aidompaa, eikä nuoren kysymykseen ole aina sitä geneeristä vastausta, jonka nuoriso-työntekijä joutuu työnsä puolesta antamaan.

Tuikkanen kertoo, että Walkers-autossa tarjotaan nuorelle kahvit ja kysellään kuulumisia. Muuta ohjelmaa, kuten pelejä ei Walkers-autosta löydy. Keskustelusta ei ole aikuisilla kiire pois, vaan paikalla ollaan niin pitkään kuin tarvetta on.

– Meille on tärkeämpää saada vaikka kolme pitempää keskustelua, kuin 200 moikkausta illassa. Keskitytään siis laatuun, ei määrään.