1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kainuun neljä mysteeritartuntaa THL:n tilastoissa selvisi – olivat rajalla käännytettyjä, joista ei olisi pitänyt tulla merkintää Suomen puolelle

Kainuussa kummastuttavat THL:n tilastoissa näkyvät viisi tartuntaa. Nyt kaikille on löytynyt selitys. Yksi on muualla koronan sairastanut ja neljä Kuhmon Vartiuksen rajanylityspaikalla testattuja ja itään käännytettyjä.

Vartiuksessa testataan rajaliikennettä. Kuvassa testejä ottava Elena Voshchikova Vartiuksen rajalla alkuvuodesta 2021. Kuva: Antti Tauriainen / Yle

Yle Kajaani uutisoi maanantaiaamuna, että THL:n koronatartunnoista kertovissa tilastoissa kummittelee viisi osumaa Kainuuseen viime viikolta. Yksi niistä on merkitty Sotkamoon, joka on selvinnyt muualla testatun Sotkamossa kirjoilla olevan koronatartunnaksi.

Nyt myös neljän muun Kuhmoon kirjatun tartunnan tausta on selvinnyt. Tartunnat ovat olleet Vartiuksen rajalla testatuilla henkilöillä, jotka on käännytetty takaisin Venäjälle.

Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari kertoo, ettei niistä olisi koskaan pitänyt tulla tilastomerkintää THL:n koronakartalle.

Kainuussa tehdyissä koronatesteissä on menty kaksi viikkoa nollilla. Alueen ilmaantuvuus on nyt nolla tartuntaa, koska Kainuun ulkopuolella testattua ei lasketa alueen lukuihin.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.