1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Alle kolmikymppisten rokotusvuoro lähestyy: Kysyimme kaupungeista, milloin alkavat rokotukset ja mitä tehdä, jos kesätyöt vievät muualle

Suurin osa suurista kaupungeista kertoo pääsevänsä alle kolmekymppisten rokotuksiin juhannuksen jälkeen tai heinäkuussa. Se, kuinka nopeasti rokotukset kunnissa etenevät kohti nuorempia ikäluokkia, riippuu väestön ikärakenteesta ja rokotushalukkuudesta.

Koronarokote
Hanken Svenska Handelshögskolanin ylioppilaskunta pesi ja lakitti Havis Amanda -patsaan vappua varten 20. huhtikuuta Helsingissä.
Opiskelijavappuakin juhlittiin tänä vuonna kasvomaskeissa. Hanken Svenska Handelshögskolanin ylioppilaskunta lakitti Havis Amanda -patsaan 20. huhtikuuta Helsingissä.Silja Viitala / Yle

Ensimmäisen koronarokoteannoksen on nyt saanut useampi kuin joka kolmas suomalainen. Rokotukset ovat edenneet perusterveisiin työikäisiin. Moni nuorempikin on jo ryhtynyt unelmoimaan omasta rokotusvuorosta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi, että heinäkuun lopun, elokuun alun aikana kaikki yli 16-vuotiaat halukkaat olisivat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen. Rokotustahti riippuu kuitenkin edelleen saapuvien rokotteiden määrästä.

– Biontechin ja Pfizerin sekä Modernan rokotteet ovat olleet oikein luotettavia toimituksissaan, eli ne mitä on luvattu, on suurin piirtein saatu. Jos se edelleen pitää paikkaansa, tuo aikataulu pitää, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Suomessa alle 30-vuotiaille tarjotaan juuri näitä mRNA-rokotteita, eli Biontech-Pfizerin ja Modernan rokotteita.

Ongelmia voi tulla esimerkiksi rokotusten tuotannossa, laadun valvonnassa tai kylmäketjun ylläpidossa lähetyksien aikana, Nohynek sanoo. Siksi tarkkoja aikatauluarvioita on mahdotonta tehdä.

Tällä hetkellä rokotteita tulee Suomeen noin 250 000 viikossa, ja määrien on tarkoitus kasvaa kesää kohti.

Kotikuntaan rokotukseen

Se, kuinka nopeasti nuoret ikäluokat pääsevät rokotuksiin, riippuu paikkakunnasta ja väestön rakenteesta. Jos kunnassa on paljon vanhempaa väkeä, oman vuoron saaminen voi kestää pidempään. Myös rokotushalukkuus voi vaikuttaa rokotustahtiin; vanhemmissa ikäluokissa rokotushalukkuus on suurta.

Voit katsoa suurimpien kaupunkien aikatauluarviot jutun lopusta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Moni opiskelija saattaa muuttaa kesäksi muualle esimerkiksi kesätöiden perässä. THL:n suositus kuitenkin on, että rokotus otetaan omassa kotikunnassa, eli siellä, missä on myös virallisesti kirjoilla. Rokotetta ei voi siis hakea mökkipaikkakunnan terveyskeskuksesta.

THL on Nohynekin mukaan korostanut sairaanhoitopiireille, että myös kesällä pitää olla hyvä valmius rokottaa. Näin rokotustahti ei hidastuisi esimerkiksi henkilökunnan kesälomien takia.

Molemmat rokotukset otetaan samassa paikassa, sanoo THL:n Nohynek.

– Oletusarvo on, että mennään kotikuntaan ja haetaan sieltä se rokotus.

Koronarokotukseen on muistettava ottaa mukaan henkilötodistus tai Kela-kortti.

Hanna Nohynek sanoo, että kesän lopulla tartuntaketjuja tullaan näkemään vähemmän, jos rokotukset saadaan annettua aikataulussa. Tämä on nähty esimerkiksi Israelissa, missä koronavirukseen liittyvät kuolemat, sairaanlahoidon tarve ja tartunnat ovat laskeneet rokotuskattavuuden myötä (siirryt toiseen palveluun).

Entä voitko saada rokotuksen työterveyshuollon kautta? Mahdollisesti, sillä kunnat päättävät itsenäisesti rokotuksista, ja osa on järjestämässä rokotuksia työterveyshuollon avustuksella. Ajantasaiset tiedot löydät oman kuntasi verkkosivuilta.

Sairaanhoitaja antoi nuorelle naiselle Pfizerin koronavirusrokotteen.
THL:n kyselytutkimusten mukaan suomalaisten rokotushalukkuus on noussut. Marraskuussa 37 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista kertoi varmasti ottavansa koronarokotteen kun sellaista tarjotaan. Huhtikuussa vastaava luku oli noussut 57:ään, kertoo Hanna Nohynek. Silja Viitala / Yle

Näin kaupungeista vastattiin

Espoo Espoon kaupunki arvioi, että 25–29-vuotiaat olisivat rokotusvuorossa juhannuksen jälkeisellä viikolla. Seuraava, 20–24-vuotiaiden ikäryhmä olisi vuorossa kaksi viikkoa myöhemmin, eli 12. heinäkuuta alkaen. Yli 16-vuotiaat saisivat rokotteen 19. heinäkuuta alkaen.

Helsinki Alle 30-vuotiaiden rokotukset aloitetaan arvion mukaan viikolla 26 eli juhannuksen jälkeen. Seuraavan ikäryhmän eli 20–24-vuotiaiden rokottaminen on tarkoitus aloittaa kaksi viikkoa tämän jälkeen eli 12.7. alkaen. 16–19-vuotiaat olisivat vuorossa viikko tämän jälkeen, eli 19. heinäkuuta alkaen. Rokotukset voivat alkaa myös näitä ajankohtia aiemmin.

Hämeenlinna Arvion mukaan alle 30-vuotiaita ryhdytään rokottamaan juhannuksen jälkeen. Hämeenlinnassa avataan todennäköisesti ajanvaraus kaikille 20–29-vuotiaille samaan aikaan, eli juhannuksen jälkeen aikaansa pääsisivät varamaan 20–29-vuotiaat. Kaupunki rokottaa parhaillaan yli 45-vuotiaita ja tarkoitus on ensi viikolla siirtyä yli 40-vuotiaisiin.

Jyväskylä Alle 30-vuotiaiden rokotukset päästään aloittamaan kesäkuussa, ehkä juhannuksen jälkeen, jos rokotteita tulee maahan hyvin. Jyväskylässä opiskelijoita on paljon ja siksi 20–30-vuotiaat ovat suuri ikäluokka, samoin 40–50-vuotiaiden ikäryhmät.

Kuopio Kuopiossa nuorimpia ikäluokkia ryhdytään rokottamaan kesäkuussa.

Lahti Lahden alueella Päijät-Hämeessä nuorten ikäluokka, 16–29-vuotiaat ovat vuorossa kesäkuun puolen välin jälkeen. Alueella ei ole suunnitelmissa avata ikäryhmiä pienempiin osiin. Myös Päijät-Hämeessä rokotetaan tällä hetkellä yli 50-vuotiaita ja ensi viikosta alkaen yli 40-vuotiaita.

Lappeenranta Alle 30-vuotiaiden rokotukset alkavat mahdollisesti kesäkuun alkupuolella, Lappeenrannasta arvioidaan. Rokotukset tehdään viiden vuoden ikäryhmissä, jotta ajanvarausjärjestelmät eivät ruuhkaantuisi. Lappeenrannasta kerrotaan, että kaupungin rokotukset etenevät suurin piirtein THL:n aikataulussa. Tämän mukaan kaikki yli 16-vuotiaat olisi rokotettu heinäkuun loppuun mennessä.

Tampere 20–30-vuotiaiden rokottaminen menee todennäköisesti heinäkuulle, Tampereelta arvioidaan. Ikäryhmää ryhdytään mahdollisesti rokottamaan juhannuksen jälkeen tai heinäkuun alussa. Tämä ikäryhmä on Tampereella suuri. Osa nuorimpien rokotuksista voi venyä elokuulle, mutta kaupungin tavoite on, että nuorimmatkin olisi rokotettu, ennen kuin koulut alkavat.

Turku Turussa 16–29-vuotiaita päästäneen rokottamaan heinä-elokuussa. Kyseinen ikäluokka on Turussa suuri.

Rovaniemi Alle 30-vuotiaiden rokotukset voisivat mahdollisesti alkaa heinäkuussa, Rovaniemeltä arvioidaan. Jos rokotteita saadaan maahan kesäkuussa suuria määriä, ajanvaraus voisi avautua heinäkuun alussa tai jo kesäkuun puolella. Myös ikäryhmärajaus pidetään isompana, jos rokotteita tulee suuria määriä.

Vantaa Alle 30-vuotiaiden rokotuksiin edettäneen nykyisillä rokotemäärillä kesäkuun loppupuolella ja sitä nuorempiin ikäryhmiin heinäkuussa. Vantaalla rokotetaan parhaillaan 40 vuotta tänä vuonna täyttäviä ja sitä vanhempia.

Voit keskustella aiheesta alla.

Lue seuraavaksi: Uusimmat tiedot koronaviruksesta