Hyppää sisältöön

Lukiolaiset järkyttyivät opettajan homo- ja aborttivastaisesta aamunavauksesta Iitissä – lukiolaisten liittoon tullut kymmeniä valituksia

Iitin lukion opettaja piti viime perjantaina aamunavauksen, joka oli kymmenien opiskelijoiden mielestä asiaton ja epäoikeudenmukainen. Lukio alkaa selvittää tapausta.

Arkistokuva Iitin lukion käytävältä. Kuva: Sini Ojanperä / Yle

Iitin lukiossa Päijät-Hämeessä aletaan selvittää lukion opettajan kyseenalaisesta aamunavauksesta noussutta kohua.

Kouvolan Sanomien (siirryt toiseen palveluun) haastatteleman opiskelijan mukaan lukion opettaja oli viime perjantaina pitänyt keskusradion välityksellä puheen, jossa hän oli paheksunut aborttia ja homoseksuaaleja.

– Hän pohti, miksi homoavioliitot ja abortit on sallittuja, vaikka vammaisten tappaminen ja pedofiliakin on kielletty, nimettömänä esiintynyt lukiolainen kertoi Kouvolan Sanomille.

Lisäksi opettaja oli ihmetellyt, miksi Puolan aborttilain tiukentamista kritisoidaan ja miksi yksilönvapaus on niin tärkeää nykyään, eikä millään perinteisillä arvoilla ole enää väliä.

Kymmeniä yhteydenottoja

Suomen lukiolaisten liiton Kaakkois-Suomen piiri on saanut tapauksesta yhteydenottoja kymmeniltä lukiolaisilta.

– Opiskelijat ovat kokeneet tapahtuneen epäoikeudenmukaiseksi ja asiattomaksi, piirijärjestön hyvinvointivastaava Iina-Lotta Kuisma sanoo.

Kuisman mukaan vastaavia tapauksia ei ole tullut esille Kaakkois-Suomen muissa lukioissa.

Sen sijaan Pohjois-Karjalassa nousi vastikään kohu yläkoulun päivänavauksesta. Opettaja oli pitänyt yläkoululaisille päivänavauksen, jossa oli runsaasti korona- ja rokotekriittisiä sävyjä.

Iitissä tapauksen selvittely jatkuu maanantain aikana. Lukiolaisten liiton edustajat tapaavat Iitin lukion rehtoria, opiskelijoita ja opettajia tapahtuneen tiimoilta.

– Selvitetään nyt asiaa ja katsotaan, mitä on tapahtunut, Iina-Lotta Kuisma sanoo.

Iitin lukion rehtori Ari Toropainen ei vielä ennen tapaamista tiennyt tarkempia yksityiskohtia huomiota herättäneestä tapauksesta.

Toropainen kertoi sunnuntaina Kouvolan Sanomille, ettei ollut kuullut kyseistä aamunavausta viime perjantaina. Hän kertoi olleensa sen aikana käymässä Iitin yläkoulussa.

.
.