Hyppää sisältöön

Intialaiseen muunnokseen on sairastunut Suomessa kymmenkunta henkeä – Uudenmaan koronaviruskanta on vaihtunut täysin alkuvuoden aikana

Helsingin viruskannasta brittivarianttia on noin 80 prosenttia ja 20 prosenttia on puolestaan eteläafrikkalaista muunnosta. Rokotteet tehoavat alustavien tietojen mukaan variantteihinkin.

Astra Zenecan rokotetta annettiin Helsingin Jätkäsaaressa 15. huhtikuuta. Alustavien tietojen mukaan rokotteet tehoavat virusvariantteihin. Kuva: Silja Viitala / Yle

Huolta herättänyttä intialaista virusmuunnosta on löytynyt Suomesta kymmenkunta tapausta.

Uudenmaan koronaviruskanta on vaihtunut täysin sitten viime vuoden lopun, kertoi Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Ylen aamussa maanantaina. Viime vuoden puolella esiintyneet viruskannat ovat lähestulkoon hävinneet.

– Epidemia on aika lailla vaihtunut kevään mittaan.

Nyt tarkemmin tutkituista eli sekvensoiduista näytteistä on Helsingissä brittivarianttia noin 80 prosenttia ja 20 prosenttia eteläafrikkalaista muunnosta. Vapalahden mukaan muu Suomi seuraa Uudenmaan kehitystä hieman perässä.

Intian virusmuunnoksia on löytynyt lähinnä rajatestauksessa. Professori Vapalahti kertoi, että alustavien tutkimusten mukaan rokotteiden on todettu suojaavan myös intialaisilta virusmuunnoksilta kohtuullisen hyvin. Asiaa kuitenkin tutkitaan parhaillaan.

Suomessa väestöstä on rokotettu kertaalleen noin 35 prosenttia, kun taas molemmat rokoteannokset on saanut vajaat neljä prosenttia väestöstä.

Vapalahden mukaan jo yksi rokoteannos vaikuttaa vähentävän brittivariantin leviämistä.

– Etelä-Afrikan variantin kohdalla ensimmäisen annoksen teho ei ole niin hyvä. Kattavampaan suojaan päästään, kun ihmiset on rokotettu laajalti kahteen otteeseen.

Vapalahden mukaan vielä ei täysin tiedetä, kuinka kauan rokotteen tuoma immuniteetti kestää. Hänen mukaansa on todennäköistä, että jokinlaisia tehosteannoksia tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessakin.

– Yleisesti ottaen koronavirukset muuntuvat hitaammin kuin esimerkiski influenssavirus, joten vuosittainen tehoste ei vaikuta kovin todennäköiseltä. Muuttujia on kuitenkin vielä paljon.

Lue seuraavaksi:

.
.